Kipakolt Maksa Zoltán: adóssága miatt sózták el nyugdíjas szülei házát

Pénzcentrum2018. április 21. 16:00

Maksa Zoltán szülei a humorista második vlása után eladták a házukat, hogy törleszthessék fiuk devizaadósságát. Azóta ideiglenes megoldásként gyermekükhöz és annak élettársához költöztek.

A második válásom után ideiglenes kényszermegoldásként a nyugdíjas szüleim hozzám költöztek. Eladták a saját házukat, hogy segítsenek rajtam egy svájci frank alapú hitel törlesztésében

- nyilatkozta Maksa Zoltán a Borsnak. A humorista azt is hozzá tette, hogy közben egy éve van élettársa és a nagycsaládi együttélés néha nem egyszerű.

(...) két nő, egy konyha például maga a halál. Szerencsére nálunk azért ez rendben és békében működött, édesanyám és a párom is nagyon toleráns

- mondta el a korábban ünnepelt humorista.

Sokan járnak Maksa Zoltánnal hasonló cipőben?

Március elején foglalkoztunk azzal a hírrel, hogy látszólag jó hír érkezett az MNB-től: jelentősen csökkent a 90 napon túl nem teljesítő (azaz kvázi bebukott) lakossági jelzáloghitelek aránya és volumene is a teljes banki hitelportfolióban. Ám ahogy a Portfolio elemzéséből kiderült, a számok mögött több tízezer tulajdonjogvesztés és kényszerértékesítés áll.

2017 végén már csak 408 milliárd forint volt a 90 napon túl nem teljesítő banki hiteltartozás (ebből 355 milliárd egy éven túli), ami 67 százalékkal marad el a 2014 őszi csúcstól, és mindössze 7,5 százalék ezeknek a hiteleknek az aránya a teljes lakossági tőketartozáson belül, amire 2010 eleje óta nem volt példa.

A statisztikai adatok javulása mögött azonban elenyésző azon ügyfeleknek a száma, akik 2014 őszén nem tudtak törleszteni, mára viszont helyreállt volna fizetőképességük ugyanazon hitel tekintetében. A teljes 67 százalékos javulásból 40 százalékot (tehát tízből hat egykori problémás hitelt) adtak el követeléskezőknek a pénzintézetek, 12 százalékot pedig a Nemzeti Eszközkezelőnek. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fennmaradó 15 százalékot sem valószínű, hogy zsebből intézték az adósok, mivel az MNB adatai szerint az elmúlt kicsit több mint 3 éves időszak alatt 7803 lakást értékesítettek önszántukból adósok és az értékesítésből befolyt összeget valószínű, hogy részben hiteltörlesztésre fordították

mutatott rá a Portfolio.

A Nemzeti Eszközkezelő az elmúlt 5 évben 32 146 lakás tulajdonjogát vette el, ebből 6238-ét 2017-ben. A tavalyi év amúgy is fekete év volt a kényszerértékesítések szempontjából: 2318-at hajtottak végre pénzintézetek.

Borítókép forrás: MTVA Fotó / Zih Zsolt

Címkék:
hitel, otthon, devizahitel, lakás, bank, ház,