Így szabadulnának a magyarok a lakásuktól, házuktól: te mit tennél?

Pénzcentrum2018. március 1. 19:00

Minden harmadik tulajdonos kizárólagos megbízást adott az ingatlanközvetítőknek lakása értékesítésekor - derült ki egy friss reprezentatív felméréséből. Sokan még mindig ellenérzésekkel gondolnak a szakmára, de hála a biztos hátterű ingatlanirodáknak, egyre nagyobb a feléjük irányuló bizalom.

A mai napig rendszeresek az online ingatlanhirdetésekben az "Ingatlanosok kerüljenek!" és ehhez hasonló kérések a tulajdonosok részéről. Idő kell még ahhoz, hogy az ellenérzéseket a pozitív vélekedés váltsa fel, de a tendencia bíztató - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

Az banki hátterű cég és az NRC Marketingkutató felmérése szerint az elmúlt évben a lakáseladók 57 százaléka szakemberhez fordult értékesítési megbízással. A robbanásszerűen megnövekedett kereslet és az ingatlanárak szárnyalása miatt persze sokan gondolhatják azt, hogy szinte órákon belül elkel a lakásuk, nem kell ehhez szakember.

Az ingatlanközvetítő kollégák rendelkeznek azzal a háttérrel, információval, tapasztalattal, amellyel megfelelően tudnak árazni. Rendszeresen találkozunk azonban olyan ügyfelekkel, akik több millió forinttal alá- vagy túlbecsülik lakásuk értékét, amely kedvezőtlenebb vagy jóval hosszadalmasabb adásvételhez vezethet

- mondja dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője.

Visszajelzések azt mutatják, hogy a lakást eladók és -vevők kifejezetten elégedettek az ingatlanközvetítő szakemberek munkájával. A felmérés szerint a kizárólagos megbízást választók közül ötből négyen sikerrel értékesítették ingatlanukat a szakemberek segítségségével. Ugyanez az arány az online ingatlanportálok felhasználói esetében csupán 66 százalék. Az ingatlanok iránti kereslet és a négyzetméterárak növekedése előreláthatóan még évekig eltarthat, ezért a jövőben még nagyobb szerep hárulhat az ingatlanközvetítőkre.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, felmérés, ház, otp ingatlanpont, ingatlancsütörtök,