Extrém hideg rohanja le az országot: víz nélkül maradhatnak a családok

Pénzcentrum2018. február 23. 16:55

A szombat déltől várható extrém hideg miatt Vörös kód riasztást adtak ki; az intézkedés a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Az extrém hideg miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok várnak, ha ugyanis nincs szigetelve a vízóra, könnyedén szétfagyhat, és víz nélkül maradhat a háztartás. Mutatjuk a teendőket.

A szombat déltől várható extrém hideg miatt Vörös kód riasztást adott ki az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Az OMSZ előrejelzése szerint szombaton hajnalban mínusz 1 és mínusz 10 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk; míg vasárnap a hajnali hőmérséklet általában -7 és -14 fok között alakul, de a havas, szélvédett tájakon -15 fok alá is lehűlhet a levegő.

A jövő heti előrejelzés pedig szintén kemény hajnali fagyokra figyelmeztet, akár mínusz 20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, míg napközben mínusz 2 - mínusz 10 fok lesz a valószínű.

Az extrém hideg miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok vár(hat)nak (amellett természetesen, hogy figyelnünk kell a környezetünkben élőkre, főként az egyedülálló nyugdíjasokra, illetve hajléktalanokra). Ugyan a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, ugyanakkor a legdurvább mínuszok sokszor azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás.

Jó, ha tudod! A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelemről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia! A fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét és az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie!

Még most sem késő ugyanakkor megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Címkék:
otthon, víz, csatorna, hidegfront, fagy, hideg, vízóra, fagyás, vízművek,