Jaj azoknak, akik mutyiznak a rezsivel: szigorú szabályok léptek életbe

MTI2018. február 19. 20:00

Új szankciórendszer lépett életbe a hétfőtől hatályos, a szabálytalan villamosenergia-vételezés megállapítására vonatkozó új rendelettel - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH közleménye szerint az új szankciórendszer lényege, hogy a szolgáltatók számára kötelezővé teszi a fokozatosság elvének alkalmazását. 

Ismétlődő szabálytalankodás esetén a rendeletben szereplő kötbéralap kétszeresével, illetve háromszorosával, de akár ötszörösével is büntethető a fogyasztó.

A rendelet egyik újdonsága, hogy a mérőberendezések felhasználási helyen történő ellenőrzésének kezdetén az elosztónak szóban és írásban is részletes tájékoztatást kell adnia az ellenőrzés céljáról. Hétfőtől a felhasználót egyértelműen tájékoztatni kell arról, hogy az ellenőrzésen mindvégig jelen lehet, továbbá nyilatkozatot tehet azzal összefüggésben. 

A vizsgálat eredményéről az elosztó jegyzőkönyvet köteles átadni a felhasználónak, amelynek tartalmaznia kell a vizsgálat során feltárt tényeket - egyebek között ezt is tartalmazza az új jogszabály.

Címkék:
otthon, ellenőrzés, energia, rezsi, elmű, mekh, szolgáltató,