Itt a bejelentés: végleg eltörölhetik az óraátállítást

24.hu2018. február 9. 09:30

Az évente kétszeri óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték az Európai Parlament képviselői a csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban - írja a 24.hu.

Az elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a nyilvánosság jelentős része aggodalmát fejezi ki egészségi okokra hivatkozva a márciusi és októberi óraátállítások miatt. Az állásfoglalás szerint rendre kimutatták az óraátállítás emberi egészségre nézve negatív hatásait, miközben a szabályozás előnyeiről számos tanulmány is sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni.

A képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy alaposan vizsgálja meg a nyári időszámításról szóló irányelvet, szükség esetén pedig tegyen javaslatot a felülvizsgálatára.

A jelenlegi irányelv még 2001-ben lépett hatályba, célja a belső piac hatékony működésének segítése. A kérdés napirendre tűzését Finnország kezdeményezte, mivel korábban állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Címkék:
európai parlament, óraátállítás, nyári időszámítás, európai bizottság,