Beköszöntött az igazi tél: így lehet átvészelni a hideg éjszakákat

Pénzcentrum2018. január 17. 19:32

Az elkövetkező napokban ugyan számíthatunk némi enyhülésre, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jövő hét elején a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 8 fok körül alakul, a kevésbé felhős, szélvédett, havas tájakon -12 fok alá hűl a levegő. A kemény hideget sokan hajléktalanellátó helyeken vészelik át, a fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt.

Noha az elkövetkező napokban némileg enyhül majd az idő, jövő hét elején visszatérnek a kemény mínuszok, az OMSZ előrejelzése szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 8 fok körül alakul, a kevésbé felhős, szélvédett, havas tájakon -12 fok alá hűl a levegő.

Sokan hajléktalanellátó helyeken vészelik át a hideget, a fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt - írta közleményében az EMMI, hozzátéve, országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növelik.

A szociális tüzelőanyag program keretét idén 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelték. Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítunk ingyenes tüzelőanyagot (tűzifát, szenet), amelyet az önkormányzatok február 15-éig osztanak ki a rászorulók részére. Már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén nagy szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében. Több mint félmillió embert segít a falugondnoki szolgálat.

Évente átlagosan 200-250 ember hal meg Magyarországon kihűlés miatt, az idei tél eddig 81 áldozatot szedett - írta január 16-án a Népszava.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
otthon, fűtés, tél, hideg, hajléktalan,