Tűzijáték? Buli? Petárda? Nekik mindez igazi rémálom

Pénzcentrum2017. december 30. 18:05

Tűzijáték, duda, trombita: a legtöbb ember számára a szilveszter éjszaka az önfeledt mulatozásról szól. Csakhogy miközben ők jól érzik magukat, kiskedvenceik halálra ijednek.

Szilveszterkor a kutyatartók többsége tesz valamilyen óvintézkedést a tűzijáték és a petárdázás miatt, hogy megóvja háziállatát - derült ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból.  A kiskedvencek a legtöbb megkérdezett esetében családtagnak, igazi társnak számítanak: a kutyát tartók 77 százaléka, míg a macskát tartók 68 százaléka nyilatkozott így. A kutyások többsége, 54 százaléka mégis inkább a kertben tartja a kutyát, és csak 12 százalék azok aránya, akik csak sétálni viszik ki háziállatukat, egyébként velük él a lakásban. A macskák nagyobb szabadságot élveznek, a gazdáik 48 százaléka mondta azt, hogy kint is és bent is lehet kedvencük.

Márpedig az ünnepek a szilveszteri tűzijáték és petárdázás miatt komoly veszélyt jelenthetnek a kint tartott vagy kijáró házikedvenceinkre.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata szerint a petárdázások hatására minden évben nagyon sok kutya szökik el otthonról. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült állatok az utcán számukra idegen és veszélyekkel teli környezetbe kerülnek, akár autóbaleset áldozatává válhatnak, vagy később nem találnak vissza otthonukba.

Nem véletlen tehát, hogy a kutatásban megkérdezett állattartók döntő többsége, 81 százaléka ilyenkor különösen figyel háziállatára jellemzően úgy, hogy vagy beengedi a lakásba (40 százalék) vagy bezárja egy biztonságos helyre (29 százalék), illetve egyéb óvintézkedéseket tesz.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor érdemes az állatok mikrocsipjét és az állattartó személyes adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy ha az óvintézkedések ellenére az állat mégis elkóborol, vissza lehessen juttatni a gazdájához. Emellett jól jöhet a nyakörvre illesztett biléta a gazdi nevével és telefonszámával. A szolgálat arra is emlékeztet, hogy ilyenkor a macskákra is érdemes odafigyelni, mert számukra is stresszt jelent ez az időszak.

Címkék:
otthon, kutya, macska, szilveszter, petárda, tűzijáték,