Hatalmas változás a lakástakarékoknál: ilyen is rég volt Magyarországon

Pénzcentrum2017. december 19. 05:42

December 15-től jelentősen módosult termékpalettával, és új tarifákkal találkozhatunk a Fundamentánál - szúrta ki a Pénzcentrum. Érdekesség például, hogy már közeli hozzátartozó megjelölése nélkül is duplázhatjuk a havi 20 ezer forintos megtakarítást, bár azt fontos hozzátenni, hogy erre a részre már nem jár az állami kedvezmény. Mindenképp felborzolhatja viszont a piaci állóvizet a pénztár megújult, 3,67 százalékos THM-mel felvehető, fix kamatozású jelzáloghitele, a lakástakarékok konstrukciói ugyanis eddig messze elmaradtak a piacról beszerezhető lakáshitelek kondícióitól. Kíváncsiak vagyunk, mit lépnek minderre a versenytársak. Mutatjuk a részleteket.

December 15-től jelentősen módosult termékpalettával, és új tarifákkal találkozhatunk a Fundamentánál - szúrta ki a Pénzcentrum. Valószínűleg a legtöbbeket érintő változtatás, hogy szerződésenként már 20 ezer forint feletti összeget is félre tehetünk havonta. Az új konstrukcióban egy szerződésre maximum 40 ezer forint havi megtakarítást fizethetünk, tehát megduplázhatjuk a befizetést és így a megtakarítást is.

Fontos azonban leszögezni, hogy az egy szerződésre befizethető maximum 40 ezer forint azok számára lehet segítség , akik nem tudnak közeli hozzátartozót (nagyszülők, szülők, testvérek, unoka, gyermek, házastárs) kedvezményezettként megjelölni, és így elesnek attól a lehetőségtől, hogy több szerződést egy közös lakáscélra használjanak fel. Rajtuk kívül azonban senki másnak nem éri meg a nagyobb havi betétet választani. A legfontosabb adalék,

az állami támogatás így is csak maximum 20 000 forintig jár,

ezért érdemesebb inkább kedvezményezettre kötni új szerződést, legalábbis, amíg van kire. Ha a szerződéses összegeket nézzük, akkor 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 800 000 és 7 650 000 forint, míg 21-40 ezer forint között 3 000 000 forint és 13 600 000 forint lehet, természetesen futamidőtől függően. Sokakat elriaszthat viszont a számlanyitási díj, amely a szerződéses összeg 1 százaléka, azaz utóbbi esetében 136 000 forint. A havi számlavezetés díj maradt a jogszabálynak megfelelő 150 forint.

Fontos továbbá azt is kiemelni, hogy a betétünk után járó kamatot is jócskán csökkentette a Fundamenta: a korábbi 1 százalék helyett már csak 0,1 százalékot, azaz közel semmit se fizet a pénzünkre az új szerződések esetén. Ezzel gyakorlatilag egy szintre került a többi szolgáltatóval, legalábbis a betéti kamat tekintetében.

Mi újság a többieknél?

Ahogy feljebb is említettük, a Fundamenta új terméke azoknak lehet ideális, akik közeli hozzátartozó híján nem tudnak további lakástakarékot nyitni, ám akinek megvan ez a lehetősége, jobban jár két szerződéssel. A Pénzcentrum lakástakarék-kalkulátorával számolva ugyanis kiderül: 2 szerződéssel, 10 éves futamidő alatt több mint 2 millió forinttal többet használhatunk fel a futamidő végén. De nézzünk néhány konkrét konstrukciót:

  • Az Erste Lakástakarékkal például 15 200 000 forinttal vághatunk bele a terveink megvalósításába. Az EBKM 4,22 százalék (állami támogatással). A megtakarítási idő 120 hónap, a felvehető kedvezményes kamatozású lakáshitel a szerződéses összegből 8 928 680 forint fix kamatozással, 7,32%-os THM-mel. A számlanyitás díja most akciósan mindössze egy havi betét, azaz 20 000 forint, plusz a Pénzcentrum kalkulátorán keresztül 40 000 forint ajándék wellness utalvány is a miénk lehet.
  • Ha két szerződést kötünk a Fundamentánál, összesen 16 000 000 forintot használhatunk fel a futamidő végén. Az EBKM állami támogatással 5,04 százalék. A számlanyitási díj kicsit borsos: szerződésenként 80 000 forint.
  • Hasonló feltételek mellett szintén 15 200 000 forintot spórolhatunk 10 év alatt az Aegon Lakástakarékkal. Igaz, itt a számlanyitási díj borsosabb, 76 000 forint. A lakáskölcsön 8 928 248 forint a szerződéses összegből, melynek THM-e 6,70 százalék.
  • Az OTP Lakástakarékkal 10 év alatt 15 000 000 forintot takaríthatunk meg. A számlanyitási díj 75 000 forint, a hitel összege 8 730 000 forint, THM-e 7,40 százalék.
Érdemes persze leszögezni, hogy bármelyik szolgáltatót is választjuk, a lakástakarék az egyik legjobb megtakarítási forma ma Magyarországon. Rövid futamidőt választva az állami támogatás segítségével biztonságosan érhetünk el kimagaslóan magas, akár 10 százalék feletti hozamot a pénzünkre.
{{BANK360BANNER_LTP}}

Felkavarják a piaci állóvizet!?

Felveszi viszont a piaci jelzáloghitelekkel és a fogyasztóbarát lakáshitelekkel a versenyt a Fundamenta fix, 3,67 százalékos THM-mel felvehető lakáskölcsönével. A lakástakarékok kedvezményes kamatozása egy ideje sokkal magasabb, mint akár a piacról beszerezhető jelzáloghiteleké, ezért nem érte meg a lakástakarékok mellé ajánlott hitelt felvenni, így viszont már érdemes lesz gondolkodni a lakástakarék mellé kínált kölcsönben is.

Sőt, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával megvizsgálva gyorsan kiderül: a piaci kamatozású lakáshitel-kínálat legjobb ajánlata is drágábban, 5,74 százalékos THM-mel vehető fel a K&H-tól. A Budapest Bank azonos feltételek mellett 6,07 százalékos THM mellett kínálja jelzáloghitelét, az Unicredit pedig 6,68 százalékos THM-et ígér. A kalkulációhoz a Fundamenta ajánlatát vettük alapul, azaz a maximális 40 000 forintos befizetés mellett, 9 év 6 hónapos futamidővel kínált 8 052 057 forint lakáshitelre kerestünk piaci kamatozású ajánlatot, amelynek kamatai 10 évre rögzítettek.

Nem várnál 4 évig a felújítással, inkább most azonnal elkezdenéd?

Ehhez a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Providentgyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
Címkék:
otthon, lakástakarékpénztár, ltp, fundamenta, lakástakarék, erste lakástakarék,