Ilyen egy spórolós karácsony: meglepő, mi minden jön ki 2 ezer forintból

Pénzcentrum2017. december 1. 05:40

Bár októbertől körbelengi a boltokat a karácsonyi hangulat, a magyar családoknál általában az első adventi hétvége jelenti a valódi ünnepi készülődés kezdetét. Ilyenkor azonban még jócskán előttünk áll a költségvetést jelentősen megterhelő, ünnepi sütés-főzés, ajándékozás és rokonlátogatás, így az otthoni dekorációra nem szívesen áldozunk. Mutatunk 4 kelléket, amelyek 500-2000 forint között beszerezhetőek, és spórolási tanácsokat is adunk az adventi időszakra.

A hideg, szürke hétköznapok sokszor elfeledtetik velünk, hogy lassan itt a karácsony, ezért érdemes otthon is megteremteni az ünnepi hangulatot. A dekorációnak nem kell kimerülnie egy karácsonyfa felállításában december 24-én: sok apró, finom részlettel lehet készülődni már az adventi időszakban. Rengeteg újdonságot találunk az üzletekben, amelyekért nem is kell a pénztárca mélyére nyúlni.

Félre az arany-piros gömbökkel!

Bár a karácsonyi dekorációk esetében fontos szerepük van a hagyományos színeknek, formáknak - például az arany és a piros, a harangok és a csillagok - bizonyos mértékben mégis változnak a trendek.

Az elmúlt években előtérbe kerültek a kék különböző árnyalatai, fehér porcelánnal vagy kristállyal kombinálva, egyre kedveltebb az elsőre talán meglepő fekete-ezüst párosítás, illetve fontos trend még a skandináv, natúr stílus térnyerése, fadíszekkel és természetes dekorációkkal, például változatos dísznövényekkel

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánctól. A vintage stílus a nyugati országokban már az elmúlt évek divatja, de hazánkban továbbra is kitart, nemcsak a lakberendezési trendekben, hanem a karácsonyi dekorációban is.

Megfigyelhető, hogy évről évre egyre előrébb tolódik a készülődés időszaka, ehhez igazodva a legtöbb üzletben már október elejétől megjelenik a karácsonyi kínálat. Az eladók tapasztalatai alapján az alacsony ár mellett a minőség is egyre fontosabb a vásárlóknak: a műanyag-gömbök helyett például már inkább a minőségibb üvegdíszeket keresik. A legolcsóbb megoldás persze továbbra is a saját készítésű dísz, de lássuk be, a karácsonyi hetekben keveseknek jut erre ideje. Szerencsére léteznek olyan pénztárcabarát megoldások, amelyek amellett, hogy nagyon mutatósak, és ki is lépnek a megszokott -egyeseknek talán már unalmas - karácsonyi keretek közül. Mutatunk néhány ilyet:

Betűk mindenhol (1000-1500 forint)
Már a magyarok körében is ismertek a Merry, Xmas, Santa és Joy kifejezések, amelyek angol nyelvterületen körbelengik az ünnepet, illetve a francia Noel is egyre ismertebb. Ezeknek a szavaknak a betűi egyre gyakrabban díszítik magyar emberek otthonát is karácsony környékén, akár a falra rögzítve, dísztányéron vagy a karácsonyfán. Ehhez hobbyboltban érdemes megvásárolni az alapanyagokat, és saját kezűleg elkészíteni, de egyre több áruházban is felbukkan.

Ünnepi dísznövények (500-1400 forint)
A mindenhol felbukkanó fenyőágak mellett már régóta divat a klasszikus karácsonyi dísznövénynek számító piros mikulásvirág, amely mostanában újabb és újabb színekben jelenik meg. Az utóbbi években egyre keresettebbek a fehér, rózsaszín, sárga és tarka változatok. Boross Dávid, az Oázis kertészet marketingigazgatója elmondta, hogy ezek mellett a karácsonyi kaktuszok is évről évre egyre népszerűbbek, illetve az orchideák is egyre nagyobb számban jelennek meg dekorációként az ünnepi időszakban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Plüssmanók (1500-2000 forint)
A karácsonyi állatfigurák régóta sokak otthonában csillognak, mostanában ezek mellett megjelentek a karácsonyi plüssök: manók és rénszarvasok mellé ízlés szerint választhatunk jegesmedvét, pingvint vagy baglyot is - utóbbi a manók mellett különösen népszerűvé vált az elmúlt években - mondta a KIKA.

Masnik és szalagok (300-600 forint)
Biztosan mindenki talál egy régi masnit, vagy szalagot otthon, amelyek egyes otthonokban már át is veszik a karácsonyi gömbök helyét. A szoba bármelyik részén, puritán színvilágú bútorokon, de akár a karácsonyfán is jól mutat az égők mellett.

Az első adventi hétvége sok lehetőséget rejt

A karácsonyi időszak megterhelheti a családi kasszát, ezért minden olyan ötlet aranyat ér, ami segít csökkenteni a kiadásokat. A dekoráción máris sokat spórolhatunk, ha okosan, a karácsonyi akciókat kihasználva vásárolunk, illetve a megvásárolt dekorációs eszközöket ügyesen használjuk, kombináljuk. Egy 1000 forint alatt beszerezhető, egyszerű égősorral például nemcsak a karácsonyfát díszíthetjük: a lakás bármelyik pontját feldobhatja.

December első hétvégéje különösen jó alkalom az adventi bevásárlásra, hiszen számos üzlet kínál jelentős kedvezményeket. A KIKA-ban például december 1. és 3. között minden karácsonyi termék 30%-os kedvezménnyel lesz kapható.

Dekortálakat találunk már 999 forintért a bútorlűánc üzleteiben, de érdemes még a különböző világító függönyöket és illatolajokat, mécseseket is megnézni. Az Oázis Kertészetek is karácsonyi akciókkal várják a vásárlókat ezekben a napokban, illetve az első adventi hétvégén (december 2-3) az üzletben szakértők segítenek a vásárlóknak adventi koszorút készíteni, amihez minden kelléket biztosítanak.

Címkék:
otthon, karacsony, lakberendezés, kika, advent, dekoráció, kika november, cora,