Életveszély a magyar otthonokban: már ketten meghaltak

Pénzcentrum2017. november 13. 09:00

Novemberben már két fővárosi áldozata is volt a szén-monoxidnak - írja a Magyar Idők.

Budapesten eddig ketten haltak meg a hónapban szén-monoxid-mérgezés következtében. Müller Máté, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályának vezetője elmondta, hogy a tragédiák kockázatát a rendszeres kéményellenőrzéssel lehet minimalizálni. A kéményseprők az ellenőrzés során nem csupán a kéményt, hanem annak működési környezetét is ellenőrzik, mivel a szén-monoxid-visszaáramlásokat jellemzően a működési környezet problémái okozzák.

Baleseteket okozhat a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya, amely életveszélyt jelenthet az ingatlan lakóira. A balesetek további forrása lehet a gázkészülék elégtelen levegő-utánpótlása is.

Könnyen életveszélyes helyzetet teremthet, ha a gázkészülékkel egyidejűleg használunk olyan készülékeket, melyek képesek megváltoztatni az ingatlanban uralkodó nyomásviszonyokat (konyhai szagelszívó, fürdőszobai ventilátor), de a szilárdtüzelő berendezések (például kandalló, kályha) gázkészülékkel párhuzamos használata is kockázatos lehet.

A kockázatok minimalizálása érdekében javasolt, hogy gázszerelő szakember rendszeresen ellenőrizze a gázkészülékeket, és gépészmérnök segítségével gondoskodjanak a levegő-utánpótlás megfelelő biztosításáról.

Címkék:
szén-monoxid, kéményseprés, baleset, gázkészülék, haláleset,