Eladnád a lakásod? Ennyi idő alatt viszik el

Pénzcentrum2017. szeptember 13. 13:01

Lassabban kelnek el a lakások és a családi házak a piacon, mint 1-2 évvel ezelőtt, ugyanakkor az idén nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest. A fővárosban a legkönnyebb gyorsan vevőt találni, és a panelek kelnek el a legrövidebb idő alatt.

Ha a fővárosban adnád el a panellakásod, akkor jó hírünk van. Viszonylag gyorsan, jó áron találsz majd rá vevőt.  Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből ugyanis kiderül, Budapesten átlagosan 80 nap alatt lehet eladni egy ingatlant, a paneleket pedig nagyon keresik.

Az idei adatok szerint országos egyébként átlagban 110 nap kell egy lakóingatlan, azaz egy lakás vagy családi ház eladásához. Ezzel szemben 2016-ban 84 nap, egy évvel korábban pedig 76 nap is elég volt.A panelek mennek el a leggyorsabban.

Az elemzés szerint a korábbi gyors tempót főleg az okozta, hogy a válságot követő években a lakáspiacon hirtelen jelentek meg a vevők. Azüta a vásárlók is egyre jobban megnézik, mit vesznek, az ingatlanpiaci drágulás pedig szűkítette a potenciális vevők körét. Az idei nyári élénkülés és a rövidülő értékesítési idő a szakember szerint egyértelműen a lakáshitelezés felfutásának köszönhető.

Vidéken nem egyszerű az adás-vétel

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos adatokon belül jelentős különbségek vannak az értékesítési időben. A leggyorsabban a fővárosban lehet eladni a lakóingatlanokat. Egy budapesti lakás eladásához 80 napra van szükség az ingatlan.com adatai szerint, míg tavaly 66, 2015-ben pedig 58 nap kellett ehhez.

Szintén viszonylag gyorsan gazdára találnak a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanok. Ezeknél azonban alig változott az eladási idő: az idén 87 nap alatt keltek el, ez 1, illetve 4 nappal hosszabb időt jelent, mint a 2016-os és 2015-ös átlag. A községek esetében az utóbbi években nagyon kitolódott az értékesítési idő. 2015-ben még 128 nap alatt el lehetett adni ezeket a lakóingatlanokat, 2016-ban 183 nap volt az átlag, ami az idén már 225 napra emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzés szerint a településtípusok értékesítési ideje közötti jelentős eltérésből látszik az utóbbi években erősödő trend, hogy a kereslet egyre inkább a nagyobb városokban koncentrálódik.

Panel, tégla vagy családi ház?

A lokáció mellett az is nagyban befolyásolja az értékesítési időt, hogy téglaépítésű vagy panellakásról van szó, esetleg családi házról. Budapesten a paneleket adták el leggyorsabban, 55 nap alatt átlagosan. Ezzel szemben a budapesti téglaépítésű lakásoknál 83 nap az átlag, a családi házaknál pedig 140 napot kell várni a vevőre.

A megyei jogú városokban a panelekre 57 nap alatt akadt vevő, a téglából épült lakásoknál 86 nap az értékesítési idő, míg a családi házak esetében ugyanez 152 nap.

Címkék:
takarékpénztár, otthon, ingatlan, csok, csok 10+10, eladás, lakástakarék, ingatlan.com,