Bajban az egyetemisták: kollégiumról nem is álmodhatnak

Magyar Nemzet2017. augusztus 25. 09:30

Egyre nehezebb bejutni a kollégiumokba. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma a HÖOK-kal karöltve tavaly kidolgozott egy kollégiumfejlesztési programot, ennek legújabb szakaszát idén kellett volna kezdeni, de a munkálatok csúsznak - írja a Magyar Nemzet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kutatása szerint tavaly országos átlagban 43 százalékos volt a kollégiumi túljelentkezés. Nem csak a magyar diákok, de a külföldről érkező ösztöndíjasok is próbálnak kollégiumi helyet kapni, hiszen ők a 40 ezer forintos lakhatási támogatás ellenére - az elszabadult albérleti árak miatt - nem tudnak lakást bérelni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a HÖOK-kal karöltve tavaly nyáron kidolgozott egy kollégiumfejlesztési programot. Ennek során 2022-ig összesen 192 milliárd forintból több mint száz kollégiumot akarnak felújítani, valamint építeni. Ezzel a tervvel 10 százalékkal, 48 ezer főre növelné a kormány a férőhelyek számát. Bibó István Szakkollégium épületét is felújították már.

Csakhogy a fejlesztési program következő szakaszát idén kellett volna elkezdeni, a Magyar Nemzet viszont úgy tudja, hogy a kivitelezési munkálatok a mai napig nem indultak meg, így már legalább féléves a csúszás. Ennek oka a lap szerint az, hogy a kollégiumok eredetileg úgy készültek volna el, hogy azokat a 2024-es olimpia alkalmával is lehessen hasznosítani. Ám az olimpiai népszavazással kapcsolatos aláírásgyűjtés után Budapest visszalépett a pályázattól. A HÖOK szerint a kollégiumfejlesztési stratégiát felül kellene vizsgálni.

Címkék:
egyetem, felsőoktatás, kollégium, diákok,