Újabb botrány az Oszter-villánál: most a helyi horgászokkal babrál ki a színész

Pénzcentrum2017. augusztus 6. 15:00

A Jenő-tó horgászai akadtak ki Oszter Sándorra és a lakhelyénél illetékes önkormányzatra. Nem értik, hogyan lett árok egy patakból, hogy kapott engedélyt a színész védett területen fakivágásra illetve mi lesz a kedvenc tavukkal.

Oszter Sándor diósjenői birtoka körül forrnak újfent az indulatok. A színész épp átalakításokat végez a telkén, mely munkák becsüt értéke 50 millió forint - írja a szombati Bors. Az átalakítások után Oszter Sándor két tó látványát élvezheti majd telkén.

A probléma csak az, hogy 

  • a tó helyén eddig erdő állt, mely a helyi horgászegyesület elnöke szerint védett terület volt, a színész mégis engedélyt kapott a területen lévő fák kivágására,
  • a földmunkákkal érintett szakaszt 2000-ben átminősítették patakból árokká, majd eladták, érdekes, hogy patakként nem lehetett volna értékesíteni,
  • az Oszter-tavakat a jövőben tápláló forrás a Jenő-tótól veszi majd el a vizet, amelyen a helyiek pecázni szoktak, a benne lévő halállomány becsült értéke 600-700 millió forint.

How much is the fish?

Nagy kérdés azonban, hogy Oszter új tavain lehet-e majd horgászni állami pecajegy nélkül. 

Az érvényben lévő jogszabályok alapján hazánkban horgászati tevékenységet kizárólag állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. Ennek hiányában az illegális horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegyváltástól történő eltiltást vonja maga után - írta nemrég közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

E jogkövetkezmények alól egyedül a halastavak (haltermelési létesítmények) esetében mentesülhetnek a horgászok. Halastónak minősül az elsődlegesen haltermelési célokat szolgáló - kifejezetten e célra tervezett és engedélyezett - haltermelési létesítmény, amely vízfeltöltést és lecsapolást biztosító műtárgyakkal rendelkezik, ideértve a teleltető, raktár- és ivadéknevelő tavakat, valamint a táp- és lecsapoló csatornákat.

Magyarországon minden olyan vízterület, amely nem halastó, azonban a hal életfeltételei benne biztosítottak, halgazdálkodási vízterületnek minősül. Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen horgászati tevékenységet csak az állami horgászjegy kiváltását követően, névre szóló területi engedély birtokában, a jogszabályban meghatározott eszközökkel lehet folytatni, meghatározott fajú és mennyiségű halra vonatkozóan. Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen - szintén állami horgászjegy birtokában - csak az invazív halfajokat lehet megtartani.

A NÉBIH korábban felhívta a horgászok figyelmét, hogy a jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő horgásztavak sem mentesülnek. A rájuk alkalmazandó szabályozás a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekével azonos.

Címkék:
otthon, építkezés, horgász, ,