Lázár: ősszel bővíthetik a használt lakásra felvehető CSOK-ot

Pénzcentrum/Portfolio2017. július 6. 18:34

Bővíthetik a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), nem lesz 50 százalékos béremelés a közszolgáknak. Ezekről a témákról is bezsélt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 74. Kormáynifón.

Nincs mód a közszolgák béremelésére

A jelenlegi struktúrában elképzelhetetlennek tartom a közszolgálati dolgozók által követelt 50 százalékos béremelést

- válaszolja egy kérdésre Lázár.

A miniszter elmondása szerint akkor lehet szó hasonló mértékű béremelésről, ha kevesebben és hatékonyabban dolgoznak majd, ezzel kapcsolatban megvárják, hogy a szakszervezetek mit ajánlanak a július 14-i egyeztető fórumon. Korábban a szakszervezetek sztrájkot hirdettek július 17-re.

Ez lehet a nagy dobás a CSOK-ban

Az elmúlt másfél évben már 50 ezer családot tudtunk támogatni a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében, ennek látszanak az eredményei és az igények. Lázár szerint ma Magyarországon 150-200 ezer olyan lakás van, melyek lakhatók, de üresen állnak, ezért ősszel meg kell vizsgálni, hogyan lehet növelni a támogatást a használt lakások esetében.

CSOK elvileg most is igénybe vehető használt lakásra, de korlátozottabb módon, mint új lakásra. Lázár valószínűleg arra utalhatott, hogy a kormány fontolgatja a használt lakások esetében is a CSOK igénybe vételének könnyítését, feltételeinek vonzóbbá tételét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány az alábbi döntéseket hozta tegnap:

  • A kormány döntött két nagy vasúti projekt jóváhagyásáról: az egyik a Százhalombatta-Pusztaszabolcs, a másik pedig a Budapest-Rákos-Hatvan, ezek összesen 46 milliárd forintos többletkiadást jelentenek, 2022 körül készülhetnek el.
  • Döntöttek arról, hogy 76 milliárd forint értékben megvalósul a Szeged-Szabadka gyorsvasút, a Szeged-Békéscsaba vasút fejlesztése és a Hódmezővásárhely-Szeged vasút kiépítése.
  • A kormány megtárgyalta, hogy a minimálbér emelése milyen hatást gyakorol a Belügyminisztérium cégeire.
  • Módosítják az államháztartási törvényt, szigorúbb lesz az elszámolás a tárcák és az NGM között.
  • Áttekintették a 80 milliárd forintos pest megyei fejlesztési program állását.
  • A zalaegerszegi autós tesztpálya kapcsán egyes földterületeket kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottak.
  • Az állatkertek és vadasparkok helyzetéről is tárgyaltak, a támogatásukról döntöttek, amire költségvetési fedezet még nincs. A tervek szerint 2018-21-ben a fővárosi mellett a vidéki intézmények is támogatást élvezhetnek.
  • Kárenyhítést végeznek majd a Planetáriumban, hogy újra használható legyen.
  • A lőtérfejlesztési programban első lépésben 40 lőteret hoznak létre a fővárosban és vidéken.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, lakás, otthonteremtés, csok, ház, használt lakás,