Sárga csekket adnál fel? Enélkül mától nem fog menni

Napi.hu2017. június 27. 09:32

Ha csekket szeretnél befizetni a Postán, készülj, hogy elkérik a személyes adataidat a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva. A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás június 26-ától lépett életbe - a Posta ugyanakkor előzetes figyelmeztetést nem adott ki erről hivatalos fórumokon - írja a Napi.hu.

Tegnap óta mindenkitől elkérik a személyi igazolványát illetve a lakcímkártyáját, aki csekket szeretne befizetni. Egy postai alkalmazott elmondása szerint az ügyfelek ezzel is segítik a "terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet", erről több részlettel azonban nem tudott szolgálni. Ezt követően az elkért személyes adatokat ráírta a csekkekre, majd úgy továbbította. Hozzáfűzte azt is, hogy az adatok folyamatos jegyzetelgetése miatt a szokásosnál jóval több dolga volt aznap.

A HVG azt írja, a Posta honlapján található hirdetményben valóban az áll, hogy minden belföldi postautalványnál összeghatártól függetlenül ellenőrizni kell a feladó kilétét, ám később a kivételek között részletezi a hirdetmény, hogy azok a csekkek, amelyeken az "M" rövidítés szerepel (mentes), nem tartoznak a szabály hatálya alá, az "FM" (azaz feltételesen mentes) csekkek pedig 300 ezer forintig nem ellenőrzés-kötelesek. Márpedig a közüzemi számlák és ahhoz hasonló csekkek az FM kategóriába tartoznak.

Címkék:
otthon, posta, csekk, befizetés,