Egyre több magyar lakik bérlakásban

Pénzcentrum2017. április 3. 09:00

Kismértékben ugyan, de nő a bérlakásban élők száma Magyarországon. Ugyanakkor más kelet-közép-európai országokhoz hasonlóan nálunk is jellemző, hogy a lakosság döntő többsége saját tulajdonú otthonában él - írja a Magyar Idők.


A magyarok 86,3 százaléka saját tulajdonú lakásában, 13,7 százaléka pedig bérlakásban él - írja a Magyar Idők az Eurostat lakásstatisztikai jelentésére hivatkozva, amely a 2015-ös adatokat dolgozta föl.

A cikk szerint nő a bérlők aránya hazánkban, hiszen egy évvel korábban még alig 11 százaléknyian laktak bérleményben. A Központi Statisztikai Hivatal "Miből élünk?" címmel megjelentetett kiadványa szerint a bérelt lakásban élők aránya Budapesten és a megyeszékhelyeken meghaladja a 15 százalékot, más városokban viszont csak 9, a köz¬ségekben pedig alig 4 százaléknyian vannak.

Magyarország egyébként európai összevetésben az élbolyban van a saját lakástulajdont illetően, csupán Románia, Horvátország, Litvánia és Szlovákia előzi meg. A kelet-közép-európai régió országaiban jellemzően sokkal kisebb a bérlakásban élők aránya, mint a nyugati tagállamokban. Noha a bérlők aránya sehol nem haladja meg a saját lakásukban élőkét, Németországban például 48 százaléknyian bérlakásban élnek.

Címkék:
otthon, lakás, bérlakás, kutatás, penzcentrum,