Még a vályog és a könnyűszerkezetes házakat is elkapkodják

Pénzcentrum2017. március 17. 17:00

Társasházi lakásokat és a családi házakat keres az érdeklődők 80 százaléka. A legnagyobb arányban (28%) két szobás ingatlant szeretnénk, 26 százalék három- és 16 százalék négyszobásat. Szinte mindenkinél (80%) 30 millió forint a maximum összeg, amit lakóingatlanra szánnak.

Az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (43%) társasházi lakást kerestek tavaly és idén januárban, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (38%). Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 10 százalék keresett. A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 4 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon duplája a könnyűszerkezetes épületek iránti érdeklődők arányának.

A keresők legnagyobb arányban (28%) két szobás ingatlan után érdeklődtek, ezt követte a háromszobás (26%) és a négyszobás (16%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 12 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakásokat csak 9 százalék.

A közvetítő cégnéll érdeklődők legnagyobb arányban (40%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (25%). Jelentős érdeklődés (5% feletti arány) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Nagyon alacsony (1% körüli) volt az érdeklődés Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Vas és Zala megye ingatlanai iránt.

80 százalék 30 milliónál olcsóbb lakóingatlant szeretne

A kis értékű ingatlanok (1 millió Ft alatti vételár) iránt összességében csekély volt az érdeklődés. 1-5 millió forint között volt a keresések 5,3 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresett, de jelentős volt a Komárom-Esztergom megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya ebben az árkategóriában. 5 és 10 millió között is Pest megye volt a sláger, majdnem minden negyedik érdeklődés ide irányult.

10 és 15 millió Ft között (az összes keresés 20 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja, az ebben a kategóriában történt keresések közel 40 százaléka irányult a fővárosra. 15 és 20 millió között legkevésbé Nógrád, Heves és Zala megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (43% és 26%) az ilyen értéktartományban lakóingatlan iránt érdeklődők körében. 100 millió feletti ingatlan iránt szinte minden megyében volt kis számban érdeklődés, ebben a kategóriában nem meglepő módon 80 százalék felett fővárosi ingatlan iránt érdeklődtek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében tavaly és idén januárban az Otthon Centrumnál megjelenő ingatlan-keresések közel fele 15 milliónál olcsóbb ingatlanra irányult, 36 százalék pedig 15 és 30 millió forint között. 30-50 millió között volt a keresések 12,5 százaléka, míg 50 millió forint felett csupán 5,4 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

46 évesen veszünk lakást

A közvetítőhöz betért ügyfelek átlagos életkora 46 év volt. Amíg a budapesti lakosok 47 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarországi régión kívül 44 év volt az átlag életkor. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 45 év, ellenben a kínai lakásvásárlók a legfiatalabbak. Ők átlagosan 38 éves korukban vásároltak ingatlant. A lakást bérlők hat évvel fiatalabbak, átlag életkoruk pedig 40 év. Amíg a Budapestiek 42, addig a régión kívüliek átlag életkora 38 év volt. Az európai lakást bérlők átlagos életkora 37 év.

Címkék:
vásárlás, otthon, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, otthon centrum, ház,