Ingatlanok tízezreit hagyják parlagon a magyarok

Pénzcentrum2017. február 11. 10:30

Akár napok alatt gazdát cserélnek a pörgő piacon a legnépszerűbb ingatlanok. Az elköltöző tulajdonosoknak azonban csak a harmada értékesíti a korábbi otthonát. 13 ezer ingatan hever parlagon, amelyek jó részét inkább megérné eladni.

A lakáspiac töretlenül szárnyal (680 ezerszer költöztek a magyarok az elmúlt három évben), ugyanakkor a vásárlók megürült otthonukat csak kis arányban értékesítették. A fővárosban és a megyeszékhelyen a vásárlók több mint harmada adja el a lakását, amely arány a település méretének csökkenésével párhuzamosan csökken: a korábban községeken élők kevesebb, mint negyede ad túl a házán.

Használják, kiadják, lebontják

Részben magyarázatot ad erre, ha az ingatlan továbbra is lakott marad: Budapesten 18,4 százalékban, a községek esetén több mind felében ugyanis maradnak lakók.

Gyakran a gyerekek kirepülése, szülőktől elköltözés, esetleg válás állhat a háttérben

- mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

További megoldás a lakáskiadás: a nagyvárosiak több mint tizede, a kisebb településen élők nagyjából 6 százaléka adja ki a nem értékesített ingatlant. Ez országosan 40 ezer lakás bérbeadását jelenti. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a költöző felek nem saját tulajdonból, hanem albérletből állnak tovább, ez az összes költözés mintegy ötödét teszi ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újabb opció a megszüntetés: az elmúlt időszakban országosan az ingatlanok 1,3 százalékát bontották le. Csak Budapesten 13 ezer ingatlan jutott erre a sorsra, míg a megyeszékhelyen szinte nulla volt a számuk a KSH vonatkozó statisztikája alapján. További érdekesség, hogy országosan minden tizenharmadik ingatlant egyszerűen üresen hagynak a tulajdonosok.

Az ingatlanpiacon tapasztalható pezsgés a következő 1-2 évben vélhetően még nem szűnik meg

- tette hozzá Valkó Dávidtól. A megüresedett házakat, lakásokat a kapósabb helyeken manapság 2008 óta nem látott összegekért lehet értékesíteni, amely megfontolandó lehet a tulajdonosoknak. A nem használt, magukra hagyott ingatlanok idővel amortizálódnak, ami jelentősen csökkenti az értéküket, így nem érdemes eladásukkal várni, hacsak nincs hosszú távú cél velük.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan,