Családok százezrei ússzák meg a kéményátépítést

Pénzcentrum2017. január 28. 14:32

Nem kell további haladékot kérnie Magyarországnak az Európai Uniótól a kazáncsere rendeletre a turbós gázkazánokra vonatkozóan. Február 1-jétől hazánkban is forgalomba kerülnek a turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető kondenzációs készülékek. Több százezer, eddig turbós gázkészüléket használó család menekül meg az új típusú kazánnak köszönhetően.

Februártól a turbós készüléket használó magyarok is fellélegezhetnek, mivel a hazánkban újonnan forgalomba kerülő BIASI TURBO kondenzációs ErP kazánokkal a több százezres kéményátalakítást és a hosszadalmas engedélyeztetési folyamatot megspórolva cserélhetik le készülékeiket - derült ki az új típusú kazánokat forgalmazó Szerelvénybolt Kft. tájékoztatásából.

A BIASI TURBO kondenzációs készülékek teljesítik az EU-s rendeletben előírt 86 százalékos szezonális hatásfokot, de hagyományos működési rendszerben is alkalmazhatók"

- magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa. A készülék használata alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek és azok gyűjtőkémény rendszereihez való csatlakoztatásához egyaránt engedélyezett.

Ráadásul az alsó árkategóriába sorolható kondenzációs kazánok áráért, nagyságrendileg 210 ezer forintért beszerezhetők lesznek.

A kazáncsere rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel. "Ez komoly gondot jelentett a társasházi családok számára, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik. Ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a több mint félmilliós kazáncsere és kéményátalakítási költséget, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be" - magyarázta a Szerelvénybolt Kft. szakembere.

A zárt égésterű turbós kazánnal fűtők számára eddig nem volt kiút ebből a fogós helyzetből, emiatt az elmúlt hónapokban felmerült, hogy Magyarország módosítást kérhet az Európai Uniótól a turbós kazánok ügyében, mert több százezer család maradhatott volna fűtés nélkül.

Loading...
Címkék:
otthon, kémény, kazán, kazáncsere, eu, kéményfelújítás,