Kontárok lephetik el az építőipart: mi állíthatja meg őket?

Pénzcentrum2017. január 18. 12:01

2016-ban többek között a CSOK-nak és az egyszerűsödő adminisztrációnak köszönhetően jelentősen megemelkedett a lakásépítések és felújítások száma Magyarországon és a trend 2017-ben is folytatódik. Ennek megfelelően egyre többen látnak jó üzletet az építőiparban, amit az is jelez, hogy közel hatodával nőtt tavaly az újonnan alapított cégek száma a szektorban. A kontármunkák visszaszorulását eredményezheti, hogy 2017-től mind az építész tervezők, mind az építőipari kivitelezők számára kötelező a felelősségbiztosítási szerződés megkötése.

A válság időszakában tapasztalt 40 százalékos visszaesést követően az építőiparban 2013-ban és 2014-ben komoly fellendülés következett be, a kedvező trend pedig 2015-ben és 2016-ban is folytatódott. Míg korábban az uniós támogatásokból zajló beruházások hajtották az építőipart, addig idéntől a lakásépítések is jelentős részt tesznek ki a bővülésből. Előrejelzések szerint a lakásépítésben négy, a korábbiakhoz képest jó év várható, 2019-ig folyamatosan emelkedik az évente épített lakások száma.

A főleg a fővárosban tapasztalható ingatlanár-robbanás mellett két kormányzati intézkedés is segíti a lakásépítések és felújítások számának gyarapodását. Az egyik, hogy a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó ingatlanok vonatkozásában megszűnt az építési engedély, ezáltal egyszerű bejelentés keretében, gyorsan, egyszerűen meg lehet kezdeni az építkezést. A másik a közismert CSOK, amelynek kedvezményét igénybe véve sokan tervezik a lakásvásárlást, az építkezést.

Az ingatlanpiac pezsgésével párhuzamosan nőtt azok száma is, akik ismét jó üzletet látnak az építkezésben. Tavaly 15 százalékkal nőtt az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma a megelőző évhez képest, összesen 3110 ilyen cég alakult 2016-ban.

Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a gyors pénz reményében kontárok is megjelennek a piacon. Azonban most sokkal nehezebb dolguk lesz, ugyanis 2017-től a vonatkozó jogszabály - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület egyszerű bejelentéssel induló kivitelezéséhez a felelősségbiztosítást is feltételként írja elő mind a tervező mind pedig a kivitelező vonatkozásában. A kivitelező és tervező kötelező felelősségbiztosítása az általuk végzett tevékenység közben okozott dologi és személyi károk fedezetére szolgál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kötelező biztosítás megkötését a törvény a lakóépület kivitelezésének bejelentésével egy időben írja elő. Biztosítás nélkül a kivitelezés nem kezdődhet meg.

Az építtetők érdekeit védi, és a minőség javulását hozhatja a felelősségbiztosítás bevezetése, hiszen a biztosítók szűrni fogják azokat a tervezőket és kivitelezőket, amelyek nem jó minőségben dolgoznak

 - jelentette ki Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT vezérigazgatója. Ezeket a biztosításokat egyébként online is megköthetik a kivitelezők, sőt, van, ahol okostelefonon keresztül is elérhető a szolgáltatás.

Címkék:
biztosítás, otthon, lakás,