Lecsapott Tél tábornok: rengeteg vízóra fagyott szét az éjjel

Pénzcentrum2017. január 7. 09:54

Lecsapott Tél tábornok; szombat reggel sokan arra ébredtek, hogy befagyott vagy rosszabb esetben szétfagyott a vízóra, így nincs víz a háztartásban. Előbbi esetében többnyire házi megoldásokkal is orvosolható a baj, utóbbinál viszont tízezrekbe (és napokba fájhat) a szerviz.

Ugyan a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, ugyanakkor a legdurvább mínuszok sokszor azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás. A Pénzcentrum információi szerint a problémával ma hajnalban/reggel rengeteg vidéki és fővárosi család is szembesülhetett.

A Pénzcentrumot a Fővárosi vízművek hibabejelentő vonalán arról tájékoztatták, jelenleg kizárólag a 18 kerület egy részén tudnak a szolgáltatás kimaradásról - itt már dolgoznak kollégáik a hiba elhárításán. A város többi részén többnyire (de nem kizárólag - a szerk.) egyedi problémáról, köztük a vízóra fagyásáról lehet szó.

Ha a vízmérők szétfagynak, óriási csőtörést is okozhatnak. A hiba elhárítása pedig a felhasználókat terheli; ráadásul sok esetben több tízezer forintos költségről van szó. A szakemberek ezért prevenciós jeleggel azt szokták javasolni, hogy a vízmérő aknát valamilyen szigetelőanyaggal szigeteljék le, az aknának a tetejét vagy magát az aknát is, persze úgy, hogy a vízmérőt le lehessen olvasni.

Honnan tudhatod, mekkora a baj?

Általánosságban két lehetőség adódhat ilyen súlyos időjárási viszonyok mellett a (a nem elég védett helyen található, illetve nem megfelelően szigetelt) vízórákkal:

  • Befagyott: többnyire ez a szerencsésebb helyzet; hősugárzóval, esetleg komolyabb hajszárítóval fagy-mentesíthetjük az órát, és megoldódhat a baj.
  • Szétfagyott: a számlapját belül szétnyomta a jég, ilyenkor mindenhol ömlik a víz, ami ilyen hidegben, többnyire hamar meg is fagy (ezt jégcsapok jelzik a vízórán!). Ez már működésképtelen, így ki kell cserélni.
Loading...
Címkék:
otthon, víz, tél, vízdíj, fagy, vízóra, fagyás,