Tízezreket fenyeget a fagyhalál, és nem csak a hajléktalanokat

Magyar Nemzet2017. január 6. 10:00

Csaknem 80-an fagytak meg, közülök 27-en a lakásukban a tavaly ősztől december végéig tartó időszakban. A kormány tervei szerint lakásbérlésre lehetne költeni az átmeneti szállókra fordított összeget - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly szeptember és december vége között csaknem 80 ember fagyott meg Magyarországon, közülük 27-en a lakásukban - ez a szám kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakában. A több tízezer hajléktalan mellett egyre többen vannak, akiknek van hol lakniuk, de fűtésre nincs pénzük. A kormány szerint  megoldást jelentene egy jogszabály, miszerint a segítőszervezetek lakást bérelnének a korábbi átmeneti szállókra fordított állami támogatásból. A koncepció alapján azért lenne elég a kevesebb pénz, mert a segítőszervezetek megspórolhatnák a szociális munkások bérét, valamint a hajléktalanokra költött összegeket is.

Egy ilyen lakhatási támogatási szisztéma nagyjából három-négyezer hajléktalannak jelentene megoldást 

- mondta a lapnak Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ munkatársa. Szerinte az ötlet jó, félő azonban, hogy a segítőszervezetek nem engedhetik meg maguknak, hogy éljenek a lehetőséggel, és inkább munkásszállókhoz hasonló épületekben helyezik el a hajléktalanokat. Ha ugyanis például egy 50 fős ellátóközpontból 10 embert máshol helyeznek el, akkor kevesebb pénzből kellene ellátni 40-et, viszont a rezsiköltség ugyanannyi lenne, mint korábban. Az pedig további problémát okozhat, hogy a rendszerben csak három évet lehetne eltölteni, így a támogatott időszak után sokan újra visszakerülnének az utcára.

Címkék:
otthon, fagy, hideg, hajléktalan,