Hiány van dióból a hazai piacon: mennyibe kerül egy kiló?

Magyar Hírlap2016. november 2. 10:01

Sok diótermesztő az átalagos termés felét sem tudta idén betakarítani. Ebben a kórokozók és a hideg időjárás is jelentős szerepet játszott - írja a Magyar Hírlap.


A világpiacon a héjas dió ára alacsonyabb, mint tavaly (jelenleg nem éri el a három eurót) mert az előző évről számos készlet ragadt bent. Sok magyar ültetvényen azonban az átlagos diótermésnek csak a felét tudták betakarítani. De olyan termesztő is akad, akinél a terméskiesése 70 százalékos. Erről többek között a tavaszi fagy és a dióburok-fúrólégy elterjedése.

Ráadásul manapság eltűnőben van az a réteg, amely korábban összegyűjtötte a diót az erdőkben, majd dióbélként értékesítette a piacon. Így viszont lehet, hogy nem lesz elegendő dió idén a karácsonyi diós bejglihez. Az elmúlt négy évben megduplázódott a dióbél felvásárlási ára, jelenleg kilója 2000-2500 forint körül mozog. A cukrászipari felvásárlási ár pedig 1500-1800 forint körül igadozik. Ehhez azonban még hozzá jön a szállítás költsége, a kereskedelmi árrés, valamint az áfa is.

Loading...
Címkék:
otthon, árak, piac, bejgli, dió,