Ezt még ma intézd el, ha nem akarsz százezreket fizetni tavasszal

Pénzcentrum2016. október 19. 15:31

Szinte biztosan lesznek még kellemes őszi napok az idén, de ideje felkészítenünk ingatlanunkat és kertünket a közelgő télre, ha nem szeretnénk tavasszal borsos vízszámlát fizetni - írja közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Somogy megyében különös jelentősége van ennek, hiszen a balatoni nyaralók gyakran ősztől tavaszig üresen állnak. Abban az esetben, ha nem járunk el kellő körültekintéssel, és

ha nem fagytalanítjuk megfelelően a kerti csapokat, tavasszal kellemetlen meglepetésben lehet részünk egy borsos vízszámla miatt.

Bár a mérőórák a szolgáltató tulajdonában vannak, az állagmegóvás már a fogyasztó kötelezettsége - hívta fel a figyelmet Brantmüller Zsoltné, a Somogy Megyei Kormányhivatal Műszaki és Fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője a közelmúltban.

Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a téliesítésnek a vízmérőórára is ki kell terjedni. Először is engedjük le a rendszerről a vizet, és lássuk el mechanikai védelemmel az órát. Utóbbi természetesen az otthoni szerkezetre is vonatkozik. Szigetelhetjük az órákat hungarocellel, földdel vagy valamilyen takaróval, akár üres műanyag PET palackokkal, mivel a bennük lévő levegő is nagyon jó hőszigetelő. Célszerű továbbá az aknafedél illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fogyasztó köteles megvédeni a mérőt a fagytól, lehetővé kell tennie a leolvasást, a sérülést jelezni a vízműnek, továbbá felelős a plombák sértetlenségért is. Ha tehát sérül a mérőórán a zár vagy rongálódik az óra és ebben a fogyasztót mulasztás terheli, az óra cseréjét, pótlását, hitelesítési költségeit meg kell térítenie

Abban az esetben, ha csak a tavaszi hónapokban észleljük, hogy elfolyt a víz, nem feltétlenül tudjuk bizonyítani, hogy az óra vagy a kerti csap fagyott el, ugyanis a föld nagy mennyiségű vizet tud elszívni. Mechanikai sérülés pedig nem minden esetben tapasztalható. Ilyenkor a vízdíj mellett a csatornadíjat is meg kell fizetnünk. A fogyasztóvédők már találkoztak olyan esettel is, hogy az ingatlantulajdonos vízelfolyásra gyanakodott, ám kiderült, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy valaki lopja a vizét.

Címkék:
otthon, nfh, tél, fagy, csap,