Kiderült, mennyivel lesz drágább a tévézés

Világgazdaság2016. október 13. 08:32

Díjat kell fizetni a TV2 és az RTL Klub műsoraiért, ezért a kábelszolgáltatók megemelik az előfizetési díjakat - írja a Világgazdaság.

A TV2 és az RTL Klub megállapodott a legtöbb kábelszolgáltatóval arról, mennyit fizessenek a műsoraik terjesztéséért. Egy idei kormányrendelet lehetővé tette egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornák (RTL Klub, TV2) számára, hogy 2016. július 1-jétől a műsorukért programdíjat szedjenek be a műsorszolgáltatóktól, és azok éltek is a lehetőséggel. A műsorterjesztők havi 150 forintos kedvezményes bevezető áron tudják továbbítani a TV2 műsorát. Ezzel a lehetőséggel a terjesztők nagy része élni is kívánt, akikkel pedig nem tudott megállapodni a társaság, azok alapvetően a 290 forintos listaáron továbbíthatják a TV2-t. 

Hasonló elveket követett az RTL Klub is. A csatorna marketingosztálya azt közölte: a piac 98-99 százalékával megállapodott, és szeptemberben ki is állították az első számlákat. Ezek alapján tehát a két televízió együttesen legalább 300 forintot kap a kábelszolgáltatóktól.

Azt pontosan még nem tudni, mennyit szedhetnek be a tévés műsorkészítők a műsorterjesztőktől, így az sem világos, hogy a kábelszolgáltatók mennyit nyeltek le a költségekből, és mennyit hárítottak át a fogyasztóikra. Annyi azonban már látszik: szinte minden nagy szolgáltatónál körülbelül 300 forinttal emelkednek a tarifák.

Címkék:
otthon, tévé, rtl klub, tv2, kábeltévé, programdíj,