Soha többé nem akarsz rezsit fizetni? Mutatjuk, hova költözz

Pénzcentrum2016. október 9. 13:13

Soha többet nem szeretnél rezsit fizetni? Nos, a technológia már rendelkezésre áll, ehhez azonban ma még mélyen a zsebbe kell nyúlni. Mutatjuk, mennyibe kerül egy olyan családi ház, amelynek energiaköltsége közelít a nullához.

A magyar családok költségvetésének jelentős részét a lakásfenntartási kiadások és háztartási energia költségek teszik ki. Statisztikák szerint az élelmiszer után erre költünk a legtöbbet. Így nem meglepő, hogy rengetegen ábrándoznak arról, milyen szuper lenne, ha soha többet nem kellene rezsit fizetni. Nos, a technológia elvileg már rendelkezésre áll.

Létezik egy 25 éve kidolgozott építési metódus, amivel már a tervezés korai szakaszában pontosan méretezhető a leendő épület energetikai viselkedése, azaz fogyasztása. A passzívház-technológiaként ismertté vált német építési szabvány és épületminősítési rendszer gyakorlatilag minden klímazónában megbízhatóan alkalmazható, Skandináviában éppúgy, mint a mediterrán területeken.

A kétezres évek közepéig jobbára csak Németországban és Ausztriában épültek passzívházak; ma már az USA és Kína is komolyan fontolgatja a technológiára való átállást. Magyarországon nem terjedt el robbanásszerűen, de 2009 óta folyamatosan épülnek magyar passzívházak, jellemzően magánépíttetőknek, de önkormányzati nagyberuházásokra is van pár példa.

A passzívház bekerült a köztudatba, ezt el lehet mondani. Ma már nem kell megmagyarázni a hőszigetelés, a megfelelő tájolás, a nyári árnyékolás fontosságát, de egyre kevésbé kell a hővisszanyerős szellőztetés szükségességét is indokolni. Ha azt nézzük, hogy néhány éve még a vastag hőszigetelésért is csatákat kellett vívnunk, ma pedig már építtetői oldalról is ez az evidencia, az mindenképpen pozitívum

- hívta fel nemrég a figyelmet Szekér László, a Passzívház Magyarország Egyesület alapító-elnöke.

Ugyan 2021. január 1. után kizárólag közel nulla energiaigényű épületeket lehet majd építeni, egyelőre még mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki minimálisra akarja csökkenteni a rezsiköltségeit. Legalábbis ez derül ki rövid piackutatásunkból, amit az Otthontérkép segítségével végeztünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közel nulla energiaigényű épületnek nem feltétlenül kell passzívháznak lennie. Az előírás pontos kritériumai egyelőre viszont nem közismertek azon kívül, hogy a jelentősen lecsökkentett energiafogyasztást és a megújuló források kötelező alkalmazását célozzák. Az Európai Unió a tagállamok hatáskörébe utalta a konkrét követelmények megállapítását. (A közel nulla energiaigény ez esetben közel sem jelent zéró energiafelhasználást, hiszen a már ismert szabályozás szerint is három jobb energiakategória létezik: AA, AA+, AA++.) A jelenleg ismert általános előírás úgy fogalmaz, hogy az épületet legalább annyira energiatakarékossá kell tenni, hogy az erre fordított költség az épület élettartama alatt megtérüljön. Életciklus-számításnál általában 35-50 évet vesznek figyelembe épületszerkezeteknél, épületgépészeti rendszereknél az élettartam jóval kevesebb, 15-20 év.

A "passzívház" és "passzív ház" kulcsszavakra keresve közel 200 hirdetést találtunk az adatbázisban. Az eladó ingatlanok többsége családi ház, és jelentős részük Pest megyében, illetve a Balatonnál található. Nézzünk néhány példát, az olcsóbbaktól, a legdrágábbakig - előre szólunk, a hirdetésekben bár egytől egyig szerepel a keresett kulcsszó, ez mégsem jelenti azt, hogy valóban minősített passzív házakról van szó.

Passzív társasházi lakás Zuglóban - 17,6 millió forint

Egyedi hangulatú, panorámás passzív ház Nadapon - 43,5 millió forint

Könnyűszerkezetes passzív ház, 50 méterre a Balatontól - 72 millió forint

Magyarország első (?) passzív háza, Pilisszentlászló - 145 millió forint

Ebben a hirdetésben fontosnak tartották kiemelni, hogy ez "Magyarország első passzívháza". Ez azonban nem igaz. Magyarország első minősített passzív háza a Pest megyei Szadán épült. Az persze elképzelhető, hogy valóban ez az első olyan ház az országban, ami passzív kritériumok szerint épült, de minősítés híján ez nem nyomon követhető.

 

Loading...

Címkék:
otthon, rezsi, passzívház, rezsicsökkentés, energiatakarékos otthon, rezsiharc, energiahatékonyság,