CSOK-ból építenéd be a tetőteret? Felejtsd el!

Pénzcentrum2016. augusztus 25. 11:30

Koncepcionálisan és eredményesség szempontjából is áttekinti a kormány az otthonteremtési programot, de a tetőtérbeépítésre vonatkozó, sokak által kifogásolt passzuson várhatóan nem változtatnak.

Hiába verte ki a biztosítékot rengeteg magyar családnál, hogy klasszikus tetőtérbeépítésre nem jár a 10+10-es CSOK, a kormány mégsem tervezi, hogy változtat a rendelet vonatkozó passzusán - értesült a Pénzcentrum.

Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenlegi szabályozás szerint tetőtérbeépítésnél, vagy emeletráépítésnél csak abban az esetben jár a 10+10-es CSOK, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre. Valahogy így:

Lapunk megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a "problémával" kapcsolatba sejtelmesen annyit közölt, hogy

a csok és az otthonteremtési program fő céljai, hogy a családok olcsóbban jussanak a saját lakáshoz, valamint több új lakás épüljön, ezért az az új lakás építés és vásárlás élvez előnyt más megoldásokkal szemben. A tetőtér beépítésre is lehetséges a csok bizonyos feltételekkel.

Lefordítjuk: klasszikus tetőtérbeépítésre elégedjenek meg a családok a használt lakások bővítésére felvehető, maximum 2 millió 750 ezer forintos támogatással.

Pedig tényleg sokan szeretnék a módosítást, legalábbis erről tanúskodik egy korábbi cikkünkben megjelent szavazás eredménye.

Loading...

Jöhet az új CSOK-rendelet?!

Novemberben összegzi a kormány a CSOK tapasztalatait, és többek között mérlegelik az ombudsman legutóbbi javaslatait is - erről még Lázár János beszélt a múlt heti Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt annak kapcsán emelte ki, hogy az ombudsman a CSOK szabályozásának módosítására kérte fel a nemzetgazdasági minisztert, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet szerinte ésszerű indok nélkül rekeszti ki a jogosultak közül a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolásokat, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ombudsmannak érdekes észrevétele van, érdemes tanulmányozni (...) mi mérlegelendőnek gondoljuk

- szögezte le Lázár János. Hozzátette:

"Koncepcionálisan és eredményesség szempontjából pedig novemberben kerül áttekintésre a CSOK."

Hogy a koncepcionális felülvizsgálat pontosan mit is jelent, arról szintén a KTK-t kérdeztük. A Központ persze ezúttal sem szolgált konkrétumokkal:

A mostani ombudsmani észrevételektől függetlenül az Otthonteremtési program eredményeit és tapasztalatait a kormány rendszeresen áttekinti, az eddigi tapasztalatok alapján rövid időn belül tovább szélesítjük a programot többek között néhány életkori korlát felülvizsgálatával. A kormány célja, hogy még többen tudják igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. Az ombudsmani észrevételeket ezen felül, külön is megvizsgálja a kormány.

Dübörög a program!

Tetőtérbeépítés ide, várható felülvizsgálat oda, az otthonteremtési program kiválóan muzsikál a kormány szerint. Mint azt lapunk megkeresésére kiemelték, "az Otthonteremtési program eredményes. Már az első félévben közel 12 ezer család igényelte a csok-ot, 32 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmada már szerződést is kötött és a szerződésbe foglalt támogatások 63%-át már meg is kapták az igénylők. A csok hatására az idei első félévben több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen."

A lakosság 79 százaléka támogatja a kormány otthonteremtési programját, amelyre jövőre 211 milliárd forintot biztosítunk

- húzta alá a KTK.

Loading...

Címkék:
otthon, tetőtér, csok, tetőtér-beépítés, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió, emeletráépítés,