Vajon tényleg el lehet adni egy luxuskecót Budapesten?

Pénzcentrum2016. augusztus 22. 18:00

Összességében is emelkedett, néhány kerületben pedig megdöbbentő szinten van a 60 millió forint vételár feletti lakások részesedése a helyi ingatlanpiacból. A második, tizenkettedik. ötödik és hatodik kerületekben sok gazdag vásárol.

A korábbi 2,3%-os arányhoz képest 3,2%-ra emelkedett 2016 első félévében a 60 millió forint felett értékesített lakások aránya a teljes eladásból -írja közleményében a Duna House. Kiemelkedő a II. és a XII. kerület Budán, valamint a pesti belváros (V. és VI. kerület), ahol az arány 15% feletti volt az elmúlt hónapokban.

2015 és 2016 között a házak esetében nem történt nagy változás, gyakorlatilag stagnálás figyelhető meg. Mégis sokkal magasabb az arány, mint a lakások körében.

A 60 millió forint felett értékesített házak aránya 13,6% a teljes eladáshoz viszonyítva. Kiemelkedő a II. kerület, ahol az ilyen magas árú házak az eladás több mint 80%-át tették ki.

A két ingatlankategória együttes aránya egy év alatt 3,6%-ról 4,2%-ra emelkedett. A növekedés mértéke nem az áremelkedéssel magyarázható. A számításokhoz ugyanis a tavalyi értékek a Duna House lakásár indexével 2016-os árszintre lettek emelve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ismert vevői élethelyzetek alapján a vásárlások 41%-a befektetési célú volt, de ugyanennyi azoknak a vevőknek az aránya, akik a vásárlással nagyobb ingatlanba költöztek a korábbinál. A vevők 10%-a az első lakásukat 60 millió forint felett vásárolták meg. A vevők átlagéletkora 50 év körüli, valószínűleg a jómódú első lakásukat vásárlók azért ennél fiatalabban jutottak lakáshoz.

Eladás okaként szerepel nagyobb vagy épp kisebb ingatlanba költözés, örökölt ingatlan értékesítése, generációk különválása.

Címkék:
otthon, lakás, buda, eladás, belváros, ingatlan piac, költözés, vétel,