Mit meg nem teszünk a titkaink megőrzéséért

Pénzcentrum2016. június 28. 22:04

A felhasználók egyre szélsőségesebb módszerekhez fordulnak, hogy távol tartsák magánéletüket és személyes adataikat az online világ kíváncsiskodó szemeitől. Mindezek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztában a veszélyekkel - aki pedig mégis, az sokszor mellényúl az extrém megoldásokkal.

A Kasperskí tanulmányában az európai felhasználók több mint ötöde (22 százalék) ismerte el, hogy online biztonsága érdekében letakarja a webkameráját. Ez önmagában nem rossz módszer, viszont a lefedett kamera nem akadályozza meg a hangfelvételek készítését, ezáltal pedig hackerek fülelhetik tevékenységünket.

Az internetezők 27 százaléka gondolja úgy, hogy adatai védve vannak, ha olyan készüléken tárolják őket, amelyen nincs internet-hozzáférés. Ez az elmélet is megállja a helyét és fontos lépés biztonsági másolatok készítésekor egy esetleges zsarolóvírus kivédésére, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy internetkapcsolat nélkül is megfertőződhet az eszköz, például egy csatlakoztatott okostelefonon vagy USB-n keresztül.

Egy másik technika, amelyet a felhasználók 19 százaléka előszeretettel használ, a népszerű weboldalak, például a Google és a Facebook elkerülése, ezek ugyanis személyes információkat gyűjthetnek. Bizonyos adatok követése azonban ma már teljesen bevett gyakorlat, amelyet a legtöbb weboldal alkalmaz.

Vannak még ennél is eltökéltebb esetek: majdnem minden tizedik fogyasztó (8 százalék) szó szerint elrejti számítógépét mások elől, még ha ez nem is védi meg őket az online fenyegetésektől, 7 százalékuk pedig arra sem rest időt szánni, hogy beüsse majd kitörölje fizetési adatait internetes vásárláskor, ezzel megkísérelve összezavarni a vírusokat. A rosszindulatú programokat, különösen a keyloggereket viszont nem lehet így megtéveszteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyan sokan használják ezeket az extrém és nem túl hatékony módszereket, a statisztikák szerint más felhasználók súlyos hiányosságokkal rendelkeznek a kibertudatosság területén. Csupán negyedük (20 százalék) érzi fenyegetve magát egy esetleges online támadástól, 21 százalékuk pedig nem tartja fontosnak biztonsági megoldás beszerzését.

Címkék:
otthon, internet, vírus,