Nem bírod a hőséget? Komolyan megbetegedhetsz, ha erre nem figyelsz

Pénzcentrum2016. június 18. 14:45

Megérkezett Magyarországra a hőhullám, így újra fókuszba kerülnek a klímaberendezések. Helyes használat mellett a légkondicionálás kifejezetten hasznos, az életünket megkönnyítő eszköz, de ha nem tartunk be néhány aranyszabályt, könnyen megfázás vagy akár komoly betegség is lehet a vége. A fejlett klímaberendezések összetett szűrőrendszerekkel képesek az allergéneket, a kórokozó vírusokat, baktériumokat is eltávolítani a helyiségek légteréből, de csak megfelelő és rendszeres karbantartás mellett.

A klímaberendezések megfelelő karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Legkésőbb mostanság, a kánikula beköszönte és a készülékek használata előtt ajánlott a tisztítást elvégeztetni, mert a működtetés az egészségre nézve veszélyeket rejthet magában.

A beltéri egységbe épített szűrőrendszerek alapvető feladata, hogy egészségesebbé tegyék otthonunk levegőjét, a legjobb típusok pedig nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de a kórokozó vírusokat, baktériumokat is. Ezeket a szűrőket az egészségünk érdekében természetesen tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként a beltéri és a kültéri egységet is szükséges ellenőrizni, karbantartani.

Ezen a garanciális idő lejárta után sem érdemes spórolni, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam

- tanácsolja Nagy Sándor József, az LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

Ha ez a tisztítás elmarad, a beltéri egységben megmarad a por, ami a szűrő telítődésével visszakerülhet a légtérbe, fokozva az allergiás tünetek kockázatát. A por mellett baktériumok, gombák is megragadhatnak az elhasználódott szűrőben, ezek kijutása komoly fertőzésveszéllyel jár, illetve akár asztmás megbetegedéseket is okozhat.

A légkondicionálókat gyakran vádolják a legionella, vagy más néven a légiós betegség terjesztésével. A legfejlettebb klímaberendezések úgy küszöbölik ki a fertőzésveszélyt, hogy a beltéri egység a lekapcsolás után hűtés nélküli önszárító funkcióra vált, így nem marad a beltéri készülékben pangó kondenzvíz. Magyarországon a szakszerűtlenül szerelt, ritkán használt, rossz kondenzvíz-elvezetésű, rendszeresen nem tisztított és karbantartott klímaberendezésekben elméletileg valóban kialakulhatnak veszélyes baktériumtelepek, de az itthon ismertté vált megbetegedések eredetét inkább külföldön kell keresni. Főként tehát arról lehet szó, hogy egy-egy honfitársunk valójában egy trópusi út során betegszik meg a nem karbantartott légkonditól, de csak itthon ismerik fel és kezelik a betegségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyit használjuk a légkondícionállónkat?

Fontos szabály, hogy ne hűtsük túl a teret. A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan, gond nélkül. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 26-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá.

Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. Kerüljük tehát a direkt légáramot, ne ott tévézzünk, dolgozzunk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk, illetve ízületi bántalmak is felléphetnek. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy tartsuk a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül, hiszen ha túl szárazzá válik a klimatizált helyiség levegője, az a bőr kiszáradását és légzőszervi panaszt is okozhat.

Címkék:
otthon, hőség, klíma, légkondicionálók, légkondi betegség,