Szegények a magyarok: csak így van pénzünk korszerűsítésre

Magyar Nemzet2016. május 25. 09:01

A hitel nem helyettesíti a támogatást a lakásfelújításnál, a családok 87 százalékának nincs elegendő megtakarítása vagy jövedelme ahhoz, hogy vissza nem térítendő támogatás nélkül vágjon bele energiahatékonysági korszerűsítésbe - mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Energiahatékonysági Intézet programigazgatója.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint Szalai Gabriella elmondta, a tapasztalatok alapján a lakosság nagy része óvakodik a kölcsönök felvételétől, miután nem bíznak a bankokban és sokan még mindig nem állnak jól anyagilag. Így nem valószínű, hogy sokan vesznek fel hitelt a Magyar Fejlesztési Bank 110 milliárd forintos, csaknem nulla százalékos kamatozású lakossági hitelprogramjában, amelynek kidolgozására a bank megbízást kapott a kormánytól és amely kiváltja a korábban beígért vissza nem térítendő lakáskorszerűsítési támogatást.

Ebből kiderül, hogy a kormány végleg szakítana a korábbi gyakorlattal, amikor az épületek energetikai felújítására vissza nem térítendő támogatásért lehetett pályázni. A magyar épületállomány rendkívül elavult energiahatékonysági szempontból, a 4,3 milliós magyarországi lakásállomány mintegy 70 százaléka szorulna modernizálásra.

Címkék:
otthon, korszerűsítés, energiahatékonyság,