10+10 millió: mutatjuk a három legdurvább CSOK-tévhitet

Háhner Petra2016. április 1. 15:00

Az elmúlt hónapban több változás történt a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) szabályozásban, amelyek között komoly szigorítások is vannak, ezért nagyot bukhat az, aki nem követte figyelemmel a fejleményeket. Melyek a leggyakoribb CSOK-tévhitek? Kinek lett kockázatosabb az igénylés a módosítások után? A jövő heti lakossági CSOK Klubokon, Tatabányán és Veszprémben, első kézből, egyenesen a szakértőktől tájékozódhatsz az újdonságokról, és választ kaphatsz minden kérdésedre.

Országszerte rengeteg családot foglalkoztat, hogy hogyan használhatja fel a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, vagyis a CSOK-ot lakáskörülményei javítására, de továbbra sem könnyű kiigazodni a támogatás feltételrendszerén. Ráadásul nem árt ismerni a februári módosításokat, amelyek a számos könnyítés mellett szigorításokat is tartalmaznak. A változások és a nem kellő alapossággal végzett tájékozódás miatt több tévhit is kialakult a kedvezménnyel kapcsolatban.

Ezeket tudod rosszul a CSOK-ról

  • Mindenki nyer a támogatással

Az általános vélekedéssel ellentétben nem mindenki örülhet felhőtlenül az új CSOK-nak, ugyanis azok is megdrágult ingatlanok piacáról válogatnak, akik nem jogosultak a 10 + 10 milliós támogatásra. Az egygyermekes családok például csak 600 ezer, míg a kétgyermekesek is "csak" 2,6 millió forint támogatáshoz juthatnak, de különösen az jár rosszul, aki semmiféle támogatást nem kap, és most szeretne új otthont vásárolni magának.

  • Nem akadály a meglévő lakástulajdon

Bár a februári CSOK szabályozó rendeletek eltörölték azt a szabályt, hogy nem lehet meglévő lakástulajdona annak, aki igénybe akarja venni a CSOK-ot, kevesen tudják, hogy a használt lakásoknál ez megmaradt.

  • Sima tetőtér-beépítésre is jár a CSOK

Szintén kevésbé köztudott, hogy a lakásbővítésnél - mint a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés - speciális feltételeknek kell teljesülni. Tetőtér beépítésére csak akkor igényelhető CSOK, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio az Otthontérképpel, az FHB Bankkal és a Takarékokkal egy roadshow keretében az ország minden fontosabb gazdasági centrumába ellátogatnak, és eloszlatják a tévhiteket a támogatással kapcsolatban. A következő állomás Tatabánya lesz, április 4-én, hétfőn, majd Veszprémbe látogatnak a szakértők április 5-én, kedden. A helyszínen lehetőség lesz személyes tanácsadás igénybevételére is.

A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de online regisztrációhoz kötött

Címkék:
csok, 10+10 millio, tévhitek, módosítások,