Áldatlan állapotok Budapest utcáin: ki látott már ilyet + fotók

Pénzcentrum2016. március 8. 10:57

Aggasztó képek jelentek meg nemrég a Facebookon; a XIII kerületben annyi lomot raktak ki a helyiek az utcára, hogy alig fértek el az autók. A lomtalanításnak ráadásul a közegészségügyi kockázata is jelentős.

Megkezdődött a budapesti lomtalanítás, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az alábbi, a XIII. kerületi Tátra utcában készült felvétel.

Loading...

Habár a képek áldatlan állapotokról tanúskodnak, a helyieknek ma már nem kell hetekig elviselnie a brutális "lomhalmazt". Az új hulladékgazdálkodási törvény szerint ugyanis a lomok elszállítását a kirakást követő napon már meg is ejtik.

Habár a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKK) honlapján egyelőre csak néhány kerület esetében adtak meg fix időpontot a lomok kihelyezésére, a tavalyi menetrendből azonban nagyjából már lehet következtetni a többi városrésznél meghatározott határidőkre is. A hulladékkezelés rendjéről egyébként postai úton, illetve a társasházaknál tájékoztató plakátokkal is értesítik a helyi lakosokat.

Loading...

A lomok elszállítására vonatkozó gyors cselekvési terv egyébként nem véletlen. Egyrészt a 2013 januárja óta hatályos törvény szerint a lomtalanítás során közterületre helyezett hulladék a közszolgáltató tulajdonát képezi; az FKF pedig a gyors elszállítással (is) harcol a "területfoglalókkal". Másrészt pedig a lomtalanításnak egyértelműen van közegészségügyi kockázata is.

Tavaly például Komlón és Pécsett számoltak be szemtanúk patkányinvázióról. Egy helyi lakos például arról panaszkodott, hogy a tavaszi lomtalanítás után 3 hónapig tartott, mire a lakásból kiirtották a veszélyes rágcsálókat. A lomok mihamarabbi elszállítása tehát nem tűr halasztást; a hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány ugyanis hozzávetőlegesen

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
40 féle betegség terjeszt; ilyen például a szalmonella, a kiütéses tífusz vagy a veszettség.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a patkányok lehetnek felelősek az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) terjedéséért. A rágcsálók az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat).

A patkányirtás menete egyébként a következő: ha valaki közterületen észlel patkányt, a városgondnokságot kell értesítenie. Amennyiben a csatornákból jönnek fel a rágcsálók, úgy a vízmű az illetékes. Társasház esetén elsősorban a közösség feladata a védekezés, tehát a közös képviselőnek kell jelezni a problémát. Ha pedig csak egy-egy lakás érintett, akkor a tulajdonos dolga az irtás.

Loading...

Címkék:
otthon, Budapest, lomtalanítás, hulladék, fkf, patkány,