Máris megszólalt a kormány az új CSOK-rendeletekről

Pénzcentrum2016. február 11. 16:06

Jó hír a használt lakásba költözőknek, hogy nem függ többé a felvehető CSOK összege az alapterülettől. Az új lakásba költözők pedig akkor is megtarthatják régi lakásukat, ha nem a 10 milliós összegre pályáznak. Kedveznek a közmunkásoknak, a tanyán élőknek, és azoknak is, akik már vettek fel szocpolt. Több más fontos változást is tartalmaz a tegnap közzétett két új rendelet.

Erről, és sok más fontos témáról is szó lesz a Portfolio CSOK-klubjaiban: KATTINTS IDE az időpontokért!

A kormánypártok lillafüredi tanácskozásának második napján tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: ha bárki új vagy használt lakást tervez vásárolni, és van gyermeke vagy gyermekvállalás előtt áll, nagyon jó eséllyel részesülhet vissza nem térítendő támogatásban.

Az államtitkár fontos egyszerűsítésnek tartja, hogy a támogatás mértéke mind új, mind használt ingatlan esetén kizárólag a gyermekszámtól függ. "Több gyermek több pénzt jelent a családnak" - fogalmazott.

A kormány eltörölte a különböző négyzetméterár-maximumokat is, kizárólag egy általános maximális értékhatárt határoztak meg a használt lakásoknál, ez országosan 35 millió forint. A támogatási összegekről szólva Novák Katalin kifejtette:

Új lakás építésénél vagy vásárlásánál

  • egy gyermek esetén 600 ezer,
  • kettőnél 2 millió 600 ezer, míg
  • három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás.

Használt lakások vásárlásához

  • egy gyermek után 600 ezer,
  • két gyermek után 1 millió 430 ezer,
  • háromnál 2 millió 200 ezer,
  • négy vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Új ingatlanok esetében és az áfa-visszaigénylésnél eltörölték az ingatlantulajdonravonatkozó korlátozást - közölte, hozzátéve, hogy a kedvezményes, kamattámogatott hitelnél eltörölték az ingatlanra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatárt is.

Az ingatlanok komfortjával kapcsolatban ugyancsak könnyítettek: így például az ivóvízellátás fúrt kúttal is megoldható, szennyvízcsatorna hiányában pedig más szabályszerű szennyvíztárolási, -tisztítási módot is elfogadnak. Tanyabesorolású külterületeken szintén igényelhető a csok - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár jelezte, azokat sem zárják ki a támogatási rendszerből, akik már igényeltek csokot, illetve korábban szocpolt, ők a különbözetet igényelhetik.

Azt is elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak szintén vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő állami támogatással.

A kormányinfón Lázár János is megszólalt a CSOK-ról

A kormány lezárta a CSOK-kal kapcsolatos törvényalkotást, ennek jegyében tegnap este két új kormányrendelet jelent meg . mondta a miniszter. Vagyis a jelek szerint ezek lesznek az otthonteremtési program végleges feltételei. Lázár szerint a cél az volt, hogy mindenki számára érthető legyen a jogszabály.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy minél előbb igényeljék az új otthonteremtési támogatást - emelte ki a miniszter. Hangsúlyozza, hogy a kormány új konstrukciót dolgozott ki a használt lakások vásárlására vagy felújítására. Összességében a miniszter szerint sokkal könnyebb lett az otthonteremtési támogatáshoz való hozzájutás.

Címkék:
szocpol, csok, 10+10 millio, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió,