Könnyedén lenyúlhatják a pénzed, ha nem változtatod meg ezt a jelszót

Pénzcentrum2016. január 28. 14:40

Hekkertámadás veszélyére hívja fel a figyelmet a UPC. Az ügyfelknek kiküldött általános tájékoztatásszerint a modemhez kapcsolódó wifi jelszavakat érdemes minél előbb lecserélni, mert így lehet csak biztosítani, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá személyes adatainkhoz. A cég a Pénzcentrumnak küldött válaszában kifejti, hogy valós veszélyben az ügyfelek nem voltak, a kiküldött tájékoztató egy folyamatos edukáció része, és a gyári jelszó cseréje megoldja ezt a problémát.

UPDATE:

A UPC megkeresésünkre az alábbi választ adta:

"A UPC hálózati kapcsolata nincs veszélyben, nem tudunk olyan előfizetőnkről, aki konkrét biztonsági problémával szembesült volna a közelmúltban. Az ügyfeleinknek a napokban kiküldött tájékoztató egy folyamatos edukáció része, mivel fontosnak tartjuk, hogy előfizetőink biztonságosan használhassák szélessávú internetkapcsolatukat. Ezúton is bátorítjuk őket, illetve minden más szolgáltatónál Wi-Fi eszközt használó előfizetőt, hogy a gyárilag beállított, alapértelmezett jelszavakat változtassák meg, és állítsanak be új, biztonságos jelszót maguknak. Ezzel is védhetik személyes adataikat, és elősegíthetik, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá privát Wi-Fi hálózatukhoz."

A távközliési cég hozzátette, hogy a probléma nem a vállalat hibája, hanem a routereké, így bármely szolgáltatónál gondot okozhat. Ez viszont a gyári jelszó lecserélésével megszűnik.

Egy rendszeres olvasónk levelében arra panaszkodott, hogy a UPC-től kapott egy e-mail-t, amiben a wifi jelszavának módosítását kéri a távközlési cég.

A cég arra hivatkozik, hogy jelenleg veszélyben van a hálózati kapcsolat, ezért kell megváltoztatnia a jelszót.

Ez azt jelentheti, hogy akár a számítógépen tárolt adatokat, képeket, jelszavakat, sőt,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

akár a bankkártya információkat is ellophatják a nem biztonságos internet-csatlakozáson keresztül.

Mit kell tenni, hogy ne lopják el az adatainkat?

A tájékoztatás szerint meg kell változtatni a wifihez kapott jelszavunkat. Sokan ugyanis még mindig nem cserélték le azt azóta, hogy megkapták a szolgáltatótól. Ennek köszönhetően viszont sebezhetőbb a hálózat, és az adataink ellopása sem kizárt, ráadásul a hálózatunkat használhatja úgy, hogy akár ki is tilthat minket, így az internetelérésünk is megszűnhet.

Az eredeti jelszót egyébként a modem aljára ragasztott matricán találjuk, ezt kell megváltoztatnunk a biztonságos interneteléréshez. A cég egyébként felhívja a figyelmet arra, hogy az sem mindegy, hogy milyen jelszavat választunk. Korábban írtunk már a jelszavak biztonságáról a Pénzcentrumon, arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a legalább nyolc karakterből álljon a belépési kulcs. Az UPC modem csatlakozáskor olyan jelszót adjunk meg, ami kis- és nagybetűket, számokat, valamint speciális karaktereket (pl. %#&§@*) egyaránt tartalmaz.

Címkék:
otthon, internet, upc,