Egyre több a fogyasztói panasz: tényleg romlott a fűtőérték?

Pénzcentrum2016. január 26. 09:30

Ismét hallhatóak olyan fogyasztói panaszok, amelyek szerint romlott a lakossági földgáz fűtőértéke az utóbbi időben. A megfigyelések bizonyos szempontból megalapozottak, ám semmilyen összefüggésben nincsenek az energiahordozó minőségével - írja a Magyar Idők.

Télen valóban több időbe telhet, hogy felforrjon a víz, de ennek nincs köze a földgáz fűtőértékéhez, annál inkább a téli, alacsony hőmérséklethez - olvasható a Tigáz tájékoztatásában.

Míg a felmelegítendő csapvíz nyáron 15 Celsius-fokos, télen ennél nagyjából tíz fokkal hidegebb, ráadásul a gázláng nemcsak az edényt, hanem annak környezetét is melegíti. A gáz elégetéséből származó energia tehát nem teljes mértékben a víz melegítésére hasznosul. A fenti példa alapján télen tíz százalékkal több energia szükséges a víz felmelegítéséhez a társaság számítása szerint.

Így ha a gáz fűtőértéke közel azonos, ugyanaz a forró tea télen tíz százalékkal többe kerül, mint nyáron. Márpedig a gáz fűtőértékének közel azonosnak kell lennie, tekintettel arra, hogy a gázértékesítők csak szabványban meghatározott minőségű, szagosított gázt szolgáltathatnak. Az viszont igaz, hogy az eltérő forrásból - termelésből, föld alatti gáztárolóból vagy importból - származó földgáz összetétele, ezért fűtőértéke is eltérhet. Sőt, az ugyanazon forrásból származó földgáz összetétele időben is változik.

Címkék:
otthon, fűtés, tigáz, földgáz,