Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt a tiltólista

Pénzcentrum2016. január 25. 11:09

Még mindig valós veszélyt jelent hazánkban a szén-monoxid-mérgezés, hiszen idén is már több halálos áldozattal járó baleset történt. Valószínűleg ez okozhatta a halálát egy idősebb budaörsi házaspárnak is, akikre tegnap találtak rá egy családi házban. Pedig egy jó szén-monoxid érzékelővel elkerülhető lenne a baj. A választás azonban nem egyszerű, sajnos sok a silány termék a boltokban. Mutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Tegnap kora délután találtak rá egy idősebb házaspár holtestére egy budaörsi családi házban, halálukat pedig feltehetően szén-monoxidmérgezés okozta. A kiérkező tűzoltók (vélhetően a korábbi szellőztetés miatt) ugyan már nem mutattak ki gázkoncentrációt, de a házban gázkészülék és a kandalló is üzemelt. Ez utóbbi ajtaja nyitva volt, benne pedig hideg hamut találtak, ez pedig alátámasztja a mérgezés gyanúját. Bár a halál okának pontos megállapításához, még további szakértői vizsgálatokra van szükség.

Hogyan védekezhetünk?

Ahogy a fenti eset is mutatja, a téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Bár a szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, viszont az esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének.

A legtöbb baleset például  megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel.

A veszélyt azonban egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi!

De nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

A kifogásolt berendezések magas száma viszont nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos. A vizsgált termékek folyamatosan frissülő "pozitív" és "negatív" listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján és a legutóbbi állapot alábbi galériánkban is elérhető.

Címkék:
otthon, mérgezés, szén-monoxid, életveszély, szén-monoxid-érzékelő,