Újabb ellentmondások a CSOK-rendeletben: ezzel senki sem számolt

Pénzcentrum2016. január 20. 16:41

A bankok CSOK-szabályozását nemcsak a támogatásról szóló rendelet, hanem az NGM útmutatása is meghatározza. Ezek azonban több ponton is ütköznek, így több, fontos szabály (amelyek a rendelet alapján egyértelműek) is változhat, mire az ügyfelek a banki igényléshez jutnak. Nem mindegy, hogy hány év alatt kell teljesíteni a három vállalt gyermeket.

A bankok számára kiküldött Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) tájékoztatója és a támogatásról szóló rendelet között újabb ellentmondásokat találtunk.

Csak egyszer jár a CSOK

Aki korábban már igényelt lakhatásra állami támogatást (szocpol, CSOK stb.), az újra igényelheti a támogatást, különös tekintettel a 10+10 milliós kiemelt programot, ami független a korábban felvett kedvezményektől, van azonban egy kivétel.

A rendelet nem említi konkrétan, de ha január 1. után igényeljük a CSOK-ot (mondjuk két gyerek után vagy használt lakásra), akkor később már nem vehetjük fel a 10+10 milliós támogatást.

Hány év alatt kell megszületine a gyerekeknek?

Sok házaspár úgy vállalna gyermeket a 10+10 milliós támogatásért cserébe, hogy már van egy vagy két gyereke, így a végső feltételek teljesítéséhez már csak további két, illetve egy utód megszületésére lenne szükség. Persze ennek is vannak korlátai:

A három vagy több gyermek esetén 10 millió forint igénylése esetén a gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három gyermek születését vállalhatja. A gyermekvállalás teljesítésére biztosított határidő 10 év

 - olvashatjuk a CSOK-rendelet 10 milliós támogatásról szóló részében. Ugyanakkor ha már van egy vagy két gyerekünk, akkor logikus lenne a rendelet erre vonatkozó (és mutató) szabályát alkalmazni:

A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek esetén 8 év

 - olvashatjuk a 256/2011-es rendeletben. Ez alapján aki a 10 milliós CSOK-ot igényli annak

  • Két meglévő gyereknél 4 éve,
  • Egy meglévő gyereknél pedig 8 éve lenne arra, hogy teljesítse a vállalást.

Ettől eltérő szabályokat találunk viszont az útmutatásban:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő a vállalt gyermekek számától függetlenül 10 év.

Egyértelmű tehát, hogy a rendelet és az útmutatás nincs összhangban, így nehéz megmondani azt, hogy valójában melyik szabály az érvényes a 10+10 milliós támogatást igénylő házaspároknál. Mivel a rendeletben található szabályozás nem teljesen egyértelmű, ezért feltételezhetjük, hogy a rendeletet végrehajtó Nemzetgazdasági Minisztérium útmutatása a mérvadó ebben a kérdésben.

Mi számít hasznos alapterületnek?

A CSOK rendelet a hasznos alapterületbe beleszámítható szobák elnevezését ugyan meghatározza, azonban néhány fizikai jellemző külön szabályozás alá esik. Az NGM útmutatója erre is kitér, de vajon milyen feltételeknek kell megfelelnie a hasznos alapterületnek?

  • Legalább 190 cm belmagasságúnak kell lennie.
  • Csak a fűthető helyiségek számíthatók bele a hasznos alapterületbe, de ide tartozik például a kazánhelyiség is.
  • A garázs és a pince még akkor sem számít bele a hasznos alapterületbe, ha fűthető.

 

Címkék:
hitel, otthon, lakás, csok, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió,