Újabb részletek derültek ki a 10+10 milliós CSOK-ról

Pénzcentrum2015. december 29. 14:32

Kedden jelent meg az új otthonteremtési programról szóló rendelet a Magyar Közlönyben, a kibővített CSOK-kal akár 10+10 millió forintot is kaphatunk az államtól. Az alapkamat akár ötszörösét is fizethetjük büntetőkamatként, ha nem teljesítjük a feltételeket. Tényleg külföldiek is igényelhetik az új támogatást?

Az áfacsökkentésnek meg kell jelennie az új lakások árában is

 - kezdte a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről (CSOK) és az áfacsökkenésről szóló sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A lakásépítés áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Egy gyermek esetén 600 ezer forintig, két gyermeknél legfeljebb 1 millió 430 ezer forintot kaphatnak a családok, használt lakásnál 3 gyerekkel 2,2 millió forint lehet a CSOK összege és 2,75 millió forint a támogatás, ha négy vagy több gyerekünk van.

Új lakás esetén 600 ezer forint egy gyereknél, 2,6 millió két gyereknél és 3 vagy több gyerek esetén 10 millió forint lehet a támogatás összege.


Fiatal házaspárnak azok minősülnek, ahol az egyik fél még nem töltötte be a 40. évet.

Lényeges, hogy nemcsak hazai munkaviszony, hanem külföldi munkaviszony után is jogosultak lehetünk a támogatásra.


Ha valakinek nem születhet gyermeke, akkor örökbefogadással is megkaphatjuk a kedvezményt. 180 nap munkaviszonyt kell igazolni a támogatáshoz, ha valaki a támogatott hitelt is fel szeretné venni, akkor 2 évig biztosítottnak kell lenni. Új lakásépítésnek minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtér beépítése is. Büntetett előélettel a CSOK nem igényelhető. Határon túliaknak Magyarországon épített ingatlanoknál igényelhető a kedvezmény.

Ha valaki nem teljesíti a három gyerek vállalását, akkor a támogatást a jegybanki alapkamat ötszörösével megegyező kamattal kell visszafizetnie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit kell tudni az új Otthonteremtési programról?

  • Három gyerek után 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapunk. Ha még nem meglévő gyerekről van szó, akkor 10 év alatt kell megszületnie a gyerekeknek, vagy ennyi idő alatt kell örökbe fogadnunk őket. Két bevállalt gyereknél nyolc év, egy bevállalt gyereknél pedig négy év áll a rendelkezésünkre.
  • A lakás négyzetmétereinek legalább a gyerekek számának húszszorosa kell lennie, míg lakásnál harmincszoros a szorzó. Három gyereknél tehát legalább 60 négyzetméteres lakást, vagy 90 négyzetméteres házat kell vennünk.
  • A korábban már felvett szocpol vagy CSOK összegét ki kell vonni a mostani támogatás összegéből.
  • Vállalt gyerekek esetén házastársnak kell lennie a szülőknek, de meglévő gyerekeknél ez már nem feltétel.
  • A 10 millió forintos, 25 éves futamidejű, kedvezményes hitel kamata 3 százalék. A kedvezményes, 10 millió forintos hitel 3 százalékos kamatát az állam garantálja.

Címkék:
hitel, otthon, csok,