Kiderült: ide menekítik a pénzüket a brókerbotrányok áldozatai

Pénzcentrum2015. december 10. 13:04

Az idei esztendő kétség kívül a kilábalás éveként fog bevonulni a lakáspiaci krónikákba. A látványosan élénkülő forgalom országos átlagban minden ingatlantípus esetében árnövekedéssel járt. Az okok igen eltérőek, de a piacot ma még egyértelműen a befektetési célú vásárlások pörgetik - derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképéből.

A NAV hivatalos tranzakciós adatai alapján, az idei év első három negyed évében országos átlagban 13% körüli áremelkedést lát a tavalyi évhez viszonyítva az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe. Az elemzés szerint, amíg 2014-ben még csak Budapesten és a megyeszékhelyeken nőttek az árak, addig 2015-ben már minden településtípus esetében áremelkedés tapasztalható. A fővárosi értéknövekedés eddig 14% körül alakul, a nagyvárosokban 10%, míg a többi településen összességében 8% körüli a drágulás.

A lakótelepi lakások árnövekedése annak köszönhető, hogy az elmúlt évek panelfelújítási programjai, illetve a csökkenő rezsikiadások javítottak a lakótelepek megítélésén.

Emellett, mivel a lakótelepi lakások sokáig a legolcsóbbak voltak, itt mehetett végbe a legnagyobb arányú értéknövekedés

 - véli Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője. A szakértő hozzáfűzte: a panellakások átlagosan 14 százalékos, a téglalakások 13 százalékos drágulása mellett az önálló házak csak 5% körüli árnövekedést produkáltak. Ennek fő oka, hogy ezek az ingatlanok kiesnek a befektetői célpontok közül, nagy részük az amúgy is csekélyebb forgalmú vidéki településeken található.

Miért vásárolnak?

Valkó Dávid szerint a látványos áremelkedéshez vezető okok sokrétűek. Az alacsony banki betéti kamatoktól kezdve meg kell említeni a felpörgött albérleti piacot (ahol könnyűszerrel elérhető 6-8 százalékos bérleti hozam), a helyenként látványosan megélénkülő turisztikai célú lakáskiadást, de az ország nyugati részén az Ausztriában munkát vállalók bérleti keresletét, valamint az év elején történt brókercég bedőléseket is, amelyek felpörgették a befektetési célú vásárlásokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ez a csoport idén összességében a tranzakciók 40 százalékát adhatta.

A növekvő kereslet miatt az eladók alkuhelyzete javult, ezért rengeteg, a válság alatt is már piacon lévő lakás kelt el, de már a megemelt árakon. A lakáseladások száma idén így várhatóan egyharmados mértékkel nő, és elérheti a 150 ezer tranzakció számot. "A befektetési célú vásárlások mellett fokozatosan aktivizálódni kezd a normál életvitelből származó, százezres nagyságrendű elhalasztott kereslet is" - vélekedik Valkó Dávid. Egy újabb tényezőként, az új lakások hiánya tovább erősítette a jó minőségű használt otthonok iránti keresletet, növelve az általános árszintet. Az egyre csökkenő lakáshitel kamatok, valamint a nyártól használt lakásokra is kiterjesztett Családi Otthonteremtési Kedvezmény ráadásul egyre szélesebb körben kínál vonzó belépési lehetőséget a lakáspiacra.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, brókerbotrány,