Ennyit ért a rezsicsökkentés: megjöttek a számok

Pénzcentrum2015. november 12. 12:21

A rezsicsökkentések következtében 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók az elmúlt két évben - állítja csütörtöki közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A rezsicsökkentések következtében 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók az elmúlt két évben. Egy család éves megtakarítása meghaladja a 100 ezer forintot. Ezzel párhuzamosan a lakossági tartozások távhő, földgáz és villamos energia tekintetében több mint 24 milliárd forinttal csökkentek - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból.

Számításaik szerint egy kétgyermekes, társasházban élő család fogyasztását figyelembe véve földgáz és távhővel való fűtés esetén is több mint 100 ezer forint marad évente a családoknál átlagosan.

A legtöbbet összességében a villanyszámlán spóroltak a fogyasztók, ezen szolgáltatásért ugyanis közel 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a két év alatt. A földgáz esetében 139 milliárd forint volt a lakossági felhasználók összes megtakarítása, míg a távhő árának csökkentésével 35 milliárd maradt a fogyasztóknál. Az idei évben az év végéig a lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentéseknek köszönhetően, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 268 milliárdot.

Loading...

Az energiaköltségek csökkentésének eredményeképpen a lakossági rezsihátralékok jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években. A legnagyobb tartozást a villamos energia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok. Itt közel 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmadát jelenti. A földgáz tekintetében a kifizetetlen számlák összege közel felére csökkent, 2013. szeptemberében 25,69 milliárd forint, míg két évvel később már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági fogyasztóknak.

Címkék:
otthon, rezsi, rezsicsökkentés,