Erre érdemes figyelni: akár 30 ezres bírságot is kaphatsz

Pénzcentrum2015. november 10. 14:06

Hiába büntetik már 2012 óta, még mindig rendszeresen látni olyan embereket, akik a busz- vagy villamosmegállókban cigiznek. Pedig egyre gyakrabbak az ellenőrzések is, a kiszabott bírságok összege néhány év leforgása alatt majdnem a duplájára emelkedett.


A nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának és forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény 2011-es módosítása után 2012. január elsejétől tilos és büntetendő a dohányzás a megállókban is.

5 méter!

A szabályozás szerint a közösségi közlekedés kijelölt megállóiban vagy várakozó helyen, illetőleg helyiségben, valamint a nyílt légterű megálló, várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül tilos a dohányzás. Abban az estben pedig, ha a dohányzás korlátozása alá tartozó terület nem határozható meg egyértelműen, akkor a dohányzás a megállót vagy várakozó helyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos.

A tiltások ellenére mai napig gyakran látni a busz- vagy villamosmegállókban dohányzókat, ezért utánajártunk, hány embert büntettek meg a szabályozás bevezetése óta. Azt is megnéztük, hogy mekkora bírságot fizethetnek, akik megszegik a tilalmat.

Egyre több az intézkedés

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának adatai szerint a megállókban való dohányzás miatti intézkedések száma ugrásszerű növekedést mutat. Míg 2012-ben 31 darab, addig 2015 már 122 intézkedés történt pedig még nincsen vége az évnek. Bár az intézkedések száma több mint a háromszorosára növekedett, ez nem mondható kiemelkedően soknak. A kiszabott bírságok összege is növekedett, a 2012-es adatokhoz képest majdnem a duplájára nőtt.

{{EMBED:infogram_0_kiszabott_birsagok_a_megalloban_torteno_dohanyzasert}}

KATTINTS! Fogadjunk, hogy emiatt még Te is letennéd a cigit!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A dohányzási tilalmat a közterület-felügyelet valamint az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrzi.

A jogszabályok betartását a közterület-felügyelők járőrszolgálat keretében rendszeresen ellenőrzik, különös hangsúlyt fektetve a tömegközlekedési eszközök megállóhelyeire

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága.

Mekkora lehet a bírság?

A közterület-felügyelet a helyszíni ellenőrzés során 5 ezertől 30 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Míg az egészségügyi államigazgatási szerv egészségvédelmi bírságot szabhat ki, melynek összege a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forintig terjedhet.

Drágább lehet a cigi

Több száz forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta, ha a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által a közelmúltban bejelentett adóemelés bekövetkezik. Így egy átlagos, középkategóriás cigarettával számolva, amelynek doboza jelenleg mintegy ezer forint, hamarosan 1200 forinttal lehet kalkulálni.

Címkék:
otthon, bírság, dohányzás, tilalom,