Rengeteg élelmiszer landol a kukában: pedig életeket is menthetne

Pénzcentrum/InfoRádió2015. október 16. 17:07

A világ élelmiszertermelésének egyharmada megy kárba évente, miközben 300 rosszul táplált gyerek hal meg óránként. A legszegényebb országok változatlanul 2015-ben is a szubszaharai régió és egyes déli és délkelet-ázsiai országok. Ma van az Élelmezés Világnapja.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-ben, történetesen éppen magyar határozati javaslat alapján nyilvánította október 16-át Élelmezési Világnappá.

A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Döbbenetes adat ugyanis, hogy a világ élelmiszertermelésének egyharmada kárba vész évente, miközben 300 rosszul táplált gyerek hal meg óránként. Bár az is igaz, hogy amióta mérik, a Világbank adatai szerint most először valószínűleg 10 százalék alá csökken a mélyszegénységben élők aránya a világban. A csökkenés hatására 2015-ben az emberiség 9,6 százaléka, vagyis idézőjelben "már csak" 702 millió ember él mélyszegénységben.

A legszegényebb országok változatlanul 2015-ben is a szubszaharai régió és egyes déli és délkelet-ázsiai országok. Itt továbbra is minden második ember tekinthető szegénynek és sajnálatosan ezen országok helyzetén nem sikerült hatékonyan változtatni

- ismerteti a tényeket Temesváry Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

A világon egymilliárd ember alultáplált, jóllehet mindegyikük jóllakhatna az Európában és az Egyesült Államokban kidobott élelmiszer negyedéből. A szegények - helyzetükből adódóan - ráadásul egészségtelenebbül táplálkoznak, mint a gazdagok - mondja Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, címzetes egyetemi docens.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki szegény, az legkönnyebben rizshez, tésztához, krumplihoz fér hozzá, ezekre sokáig azt mondták, hogy bőven fogyaszthatók, de a hús szabadabban fogyasztható, de azt inkább a felső osztály engedheti meg magának - mondta.

Az ENSZ szerint a megfelelő élelemhez való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik.

Az emberi szervezetet az éhezés és az alultápláltság teszi a legsebezhetőbbé.

Címkék:
otthon, élelmiszer, hulladék, élelmezés,