CSOK: tízezreket is bukhatunk - nem mindegy, hol igényeljük!

Pénzcentrum2015. szeptember 22. 11:00

A CSOK-kérelem leadása a megvalósítható lakáscélokról, az igénylés feltételeiről, valamint a támogatás összegéről szól. Eddig viszont kevés szó esett arról, hogy mennyibe kerül maga az igénylés, milyen díjakat számolnak fel a bankok a Családok otthonteremtési Kedvezményénél.

Tapasztalhattuk, hogy az igénylés feltételeit illetően egységes szabályok szerint járnak el a bankok, viszont nem azonos költségeket számolnak fel ezért. Nem mindegy ugyanis, hogy hitellel együtt vagy hitel nélkül kívánunk a támogatáshoz hozzájutni.

Mennyibe kerül a CSOK, ha hitel nélkül igényeljük?

Bírálati díj

A CSOK-rendelet kimondja, hogy abban az esetben, ha lakáscélját a támogatott személy kölcsön nélkül, csak CSOK igénybevételével valósítja meg, akkor a CSOK elbírálásáért, a jogosultság megállapításáért a pénzintézetek a támogatás összegének 1,5 százalékát, maximum 30 ezer forintot kérhetnek. Ez a bírálati díj nem tartalmazza az értékbecslés, illetve a helyszíni szemle költségét, valamint az igényléshez szükséges tulajdoni lap és térképmásolat árát, ezeket pluszban számolja fel a bank.

Értékbecslés, helyszíni szemle díja

A hitelintézetek saját hatáskörben döntenek arról, hogy kérnek-e értékbecslést vagy csak helyszíni szemlét tartanak, így a díjkülönbséget ez is okozhatja, ráadásul ugyan azért a szolgáltatásért eltérő összeget számíthatnak fel a pénzintézetek.

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egyedül az OTP Bank elégszik meg a helyszíni szemlével, a többi pénzintézet hivatalos értékbecslést (25 ezer és 37,5 ezer forint közötti összeg) kér a CSOK ügyintézéshez, aminek a díja körülbelül a duplája a helyszíni szemle díjának (15.240 forint). Az értékbecslés díját befolyásolhatja, hogy a támogatást lakásra vagy családi házra igényeljük, illetőleg vásárolunk vagy építünk, bővítünk

 - mondtael Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Építkezés és bővítés esetén a CSOK folyósítása szakaszosan történik, s minden egyes folyósítás előtt a műszaki szakértőnek meg kell állapítani az elért készültségi fokot. A műszaki szakértés díja 15 240 és 19 050 forint között mozog, tehát alkalmanként plusz kiadást eredményez.

Tulajdoni lap, térképmásolat díja

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén teljesen bankfüggő, hogy a CSOK kérelemhez milyen tulajdoni lapot kell benyújtanunk. A TAKARNET rendszerből lekért nem hiteles tulajdoni laptól kezdve (ezer forint) a földhivatalból kikért hiteles tulajdoni lap másolatig (6 250) többféle előírással szembesülhetünk. Térképmásolat csak családi ház esetén szükséges, melynek díja jellemzően 3 ezer forint.

Számlavizsgálati díj

Egy olyan bankot találtunk (Erste Bank), amely az építkezéshez, bővítéshez igényelt CSOK esetén a kötelezően benyújtandó számlák ellenőrzésekor számlavizsgálati díjat (2 500 forint) számít fel.

Számlavezetési díj

A CSOK folyósításának feltétele, hogy rendelkezzünk az adott pénzintézetnél lakossági bankszámlával. Számolni kell azzal, hogy a bankszámlának havi számlavezetési díja van, mely bankonként, számlacsomagonként eltérő összeg. Érdemes tehát a CSOK-ot annál a pénzintézetnél igényelnünk, ahol már egyébként is rendelkezünk lakossági bankszámlával.

Egyéb lakásvásárlás miatt felmerülő kiadások:

  • Adásvételi szerződés (ügyvédi munkadíj) jellemzően a vételár 0,5-1,5 százaléka
  • Tulajdonjog bejegyzés illetéke a földhivatal felé 6 600 forint
  • Építési engedély köteles építkezés és bővítés esetén építési/bővítési engedély költsége
  • Az energiatanúsítvány az ingatlan típusától függően 15-30 ezer forintos szakértői díj
  • Hatósági bizonyítvány kiadása: hatósági eljárási illeték 20 ezer forint ("C" energetikai minősítésűnél kedvezőtlenebb energiaosztályú egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén)
  • OEP igazolás a legalább 180 napos TB jogviszonyról 3 ezer forint
  • NAV igazolás arról, hogy nincs köztartozásunk 2 ezer forint

Mennyibe kerül a CSOK, ha lakáshitellel együtt igényeljük?

Amennyiben a támogatott személy a hitelintézettől lakáscélú kölcsönt is igényelt, a kedvezményére való jogosultság elbírálásért és folyósításáért a hitelintézet díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel, nem kell számolni tehát a 1,5 százalékos, maximum 30 ezer forintos bírálati díjjal.

Lakáshitel és CSOK együttes igénylése esetén magának a lakáshitelnek a járulékos költségeivel kell számolni (értékbecslés, folyósítási jutalék, közjegyzői okiratba foglalás, földhivatali költségek), melyek egy része a bankok díjelengedési akcióinak köszönhetően minimalizálható. Ezen felül a CSOK igényléshez szükséges egyéb dokumentumok díja ( Egyéb kiadások) merül fel.

Címkék:
hitel, otthon, csok,