Ennyibe kerül a fűtés idén, hogyan spórolhatunk rajta?

Pénzcentrum2015. szeptember 7. 13:30

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a vásárlók körében jelentősen megnőtt az igény a szilárd tüzelésű berendezések iránt, tekintettel a gázárak emelkedésére.

Mindenki szereti, ha a hideg téli estéken kellemes meleg várja otthon, főleg ha ez a pénztárcájára nézve sem jelent túl nagy megterhelést. A Praktiker barkácsáruházak választékában számtalan alternatív megoldás közül választhatnak a vásárlók, amelyek között több környezet- és árbarát termék, valamint magasabb kategóriát képviselő, formatervezett berendezés is található, derül ki az idei fűtéskatalógus kínálatából. A

legkeresettebb termékek az olcsóbb elektromos fűtőberendezések, és egyre nagyobb az igény a felsőkategóriás öntöttvas és csempés kandallókra, az elektromos kandallókra, illetve a nagyobb teljesítményű ipari hősugárzókra.

A megfelelő berendezés kiválasztásánál számos szempontot érdemes figyelembe venni, mint a lakás vagy ház mérete, elosztása, a belmagasság, a szellőzés és persze a készülék fogyasztása. Első lépésként azt kell eldönteni, elektromos vagy fa- és vegyes tüzelésű megoldást választunk-e. Utóbbi esetében fontos, hogy minél nagyobb a termék önsúlya, annál nagyobb a hőtartósága: a legjobb választás ez alapján az öntvény falú kandalló vagy kályha, míg a legolcsóbb megoldás a lemez falú változat. Fontos az is, hogy megfelelő teljesítményű készüléket válasszunk: általánosan igaz, hogy 1 kW energia kb. 20 légköbméter fűtésére elegendő, ám ez sok egyéb tényezőtől is függ, mint az épület szigetelése, fekvése, a nyílászárók állapota.

A Praktiker barkácsáruházakban a lemezkandallók ára 44.990 forinttól indul, a csempés oldalfalú berendezések már 54.990 forintért, míg az öntöttvas készülékek 74.990 forintért megvásárolhatóak. Ezen túl a kandallók és kályhák esetében lehet választani légfűtéses vagy vízteres, illetve szabadon álló vagy beépíthető változatok között. Azok számára, akik hangulatteremtő eszköznek is szeretnék használni a fűtésberendezést a hűvös téli estéken, tökéletes választás az elektromos kandalló (29.990 forinttól 69.990 forintig), amely valósághű láng-effektel varázsol még nagyobb melegséget a lakásban. Hasonlóan népszerűek a csempés kandallók, valamint kályhák, amelyeket előszeretettel választanak a retro stílus kedvelői is.

Az elektromos készülékek választéka a termoventilátoroktól a legkülönbözőbb (kvarc, halogén, fürdőszobai, PTC) hősugárzókon, olajradiátorokon vagy konvektorokon át a hőtárolós kályhákig lehet terjed. Az egyszerű kiegészítő megoldásnak szánt hősugárzók már 3999 forintért elérhetőek, az olajradiátorok ára 9999 forintnál kezdődik, míg az elektromos konvektorok ára 7999 és 28.990 forint között változik. Az utóbbi években megnőtt a fürdőszobai fűtőtestek (11.990-tól 27.990 forintig), valamint a panel hősugárzók (29.990 forinttól) választéka, ezek a termékek ugyanis egyre keresettebbek a vásárlók körében. Ezen kívül nem hiányozhatnak a kínálatból a gázzal működő készülékek sem, mint a gördíthető infrasugárzó, a katalitikus melegítő vagy a hőlégbefúvó, ahogy a legkülönbözőbb kültéri hősugárzók sem (16.990 forinttól).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A környezetbarát fűtési berendezések közül kiemelkedik a pelletes kandalló (299.990 forint), amely újrahasznosított alapanyaggal működik. Mivel a pellet nedvességtartalma alacsonyabb a fáénál, a fűtési hatékonysága is magasabb, így pedig olcsóbb üzemeltetést biztosít. Ezen kívül a szabályozott égésnek hála a károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb ezeknek a készülékeknek. A hőtárolós kályhák (179.990 forinttól) ezzel szemben a kedvezőbb tarifjú vezérelt (régebbi nevén "éjszakai") árammal működnek, ezért az üzemeltetésük lényegesen olcsóbb. Speciális hőszigetelésük lehetővé teszi az hő jó eltárolását kis térfogatban is, valamint a folyamatos hőleadást a nap minden szakában.

Címkék:
otthon, fűtés, fűtési szezon, gázárak,