150 új töltőállomás: itt tankolhatsz, ha spéci az autód

Pénzcentrum2015. szeptember 7. 14:29

Adójellegű engedményekkel is ösztönzi majd a kormány az elektromos autók használatát a tervek szerint.

150 új elektromos autóknak megfelelő töltőállomás létesül Magyarországon. A Jedlik Ányos Terv és a hozzá kapcsolódó Jedlik Cselekvési Terv keretében valósul meg az állomások kiépítése. A széndioxid-kvóta értékesítéséből idén hét milliárd forintot fordít a kormány az elektromobilitás infrastruktúrájának fejlesztésére.

Akkor lehet sikeres a program, ha ki tudjuk építeni az elektromos közlekedéshez tartozó infrastruktúrát, ösztönző szabályozási környezetet teremtünk és az embereket is érdekeltté tudjuk tenni az elektromos járművek használatában. Ami az infrastruktúra kiépítését illeti, emlékeztetett arra, hogy a széndioxid-kvóta értékesítéséből származó bevételek közel 25 százalékát az elektromobilitás infrastruktúrájának kialakítására fogja felhasználni a kormány

- mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Erre a célra az idei költségvetésben közel 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A tervek szerint első körben 150 db villámtöltő berendezés létesül, elsősorban az autópályák mentén valamint a megyei jogú városokban, hogy az ország minél előbb beautózhatóvá váljon az ilyen típusú járművekkel is.

A kormány felhatalmazása alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium még idén, az őszi ülésszak során benyújtja azt a javaslatcsomagot, amely adójellegű ösztönzőkön keresztül segíti az elektromos járművekhez kötődő költségek csökkentését. A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormány a közeljövőben tízes nagyságrendben szerez be elektromos autókat.

 

Címkék:
otthon, energia, töltőállomás,