Kezdődik! 5 milliót is fizethetnek a kertesház-tulajdonosok

Pénzcentrum/MTI2015. augusztus 19. 11:05

Megkezdődött a parlagfű virágzása Magyarországon, ezért kiemelten fontos feladat a parlagfűvel fertőzött területek gyommentesítése. A parlagfű növények jelenleg általában 70-160 cm magasságúak, többségük kezdeti virágzási stádiumban található.

Megkezdték a parlagfűvel fertőzött területek hatósági ellenőrzését, a védekezési elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.

A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A parlagfüves területek ellenőrzése földi bejárással és helikopteres (légi) felderítéssel történik. A hatóság munkáját segítve civil szervezetek is aktívan részt vesznek a parlagfüves területek felderítésében, bejelentésében és a parlagfű mentesítési munkákban.

A parlagfű tünetei 90 százalékban enyhíthetők, ha a beteg orvoshoz fordul és betartja a személyre szabott terápiát - mondta Nékám Kristóf orvos, allergológus az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A szakember a közeledő parlagfűszezon kapcsán arra hívta a fel a figyelmet: az erre érzékenyeknél ilyenkor jelentkező asztmás, náthás tünetek 20-30, vagy akár 50 százalékkal is csökkenthetik a beteg teljesítőképességét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt hetek forró időjárása valamelyest mérsékelheti a parlagfűterhelést - mondta Nékám Kristóf. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szárazságtűrő mediterrán parlagfűfélék évente 5-10 kilométeres "sebességgel" közelítenek Magyarországhoz.

Címkék:
otthon, parlagfű,