Ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha utólag igényled a CSOK-ot

Pénzcentrum2015. augusztus 10. 15:33

A CSOK-kal akár többmillió forint lakáscélú, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk az államtól. Ki igényelheti utólag a kedvezményt, és mennyivel lehet ettől alacsonyabb a törlesztőrészletünk?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) megkönnyíti a magyar családok lakásvásárlását, azonban vannak olyanok, akik utólag is igényelhetik a kedvezményt. A Pénzcentrum mutatja, kik kaphatnak CSOK-ot utólag, és mire használhatják azt fel.

Ki kaphat utólag CSOK-ot?

Az új otthonunk megvásárlása után előfordulhat, hogy további gyerek(ek) érkeznek a családba. Ilyenkor jól jön, ha csökkenthetjük a lakáshitelünk törlesztőrészleteit, így a felszabaduló összeget a gyerekre tudjuk költeni.

Később született gyermeke után az a támogatott személy igényelhet CSOK-ot, aki a korábban született gyermeke után is igénybe vette a kedvezményt. Az utólagos CSOK kizárólag banki lakáshitel-tartozás törlesztésére használható fel

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Így tehát nem használhatjuk fel az utólag kapott támogatást a lakás bővítésére, hanem csak a korábban felvett hitelbe törleszthetjük bele. Ebben az esetben egyébként azt érdemes mérlegelni, hogy ezzel a törlesztőrészletünket, vagy a hátralévő futamidőt csökkentsük. Mindkét esetben csökken a teljes visszafizetendő összeg, így (ha megtehetjük) amellett érdemes dönteni, amelyikkel alacsonyabb lesz a teljes visszafizetendő összeg.

Mennyi támogatást kaphatunk az utólag igényelt CSOK esetén?

Az utólag igényelt CSOK esetén a kapott összeg eltér attól, hogy mekkora összeget kaphatunk az első igényléskor.

A később született gyermek után igényelhető összeg - az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül - gyermekenként 400 ezer forint

- tette hozzá Fitos Szilárd. Ez azt jelenti, hogy az első igénylés után egységesül a megkapható összeg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Nézzünk egy példát!

Tegyük fel, hogy két gyermekünk volt az eredeti CSOK igényléskor és egy 78 négyzetméteres, 25 millió forintba kerülő lakást vettünk 14 millió forintos önerővel, és a két gyerek után 1,3 millió forint támogatáshoz jutottunk. A lakás megvásárlásához 9,7 millió forintos, 20 éves kölcsönt vettünk fel, így a kezdeti törlesztőrészletünk nagyjából (banktól függően) 69 ezer forintra rúg.

Öt év után, a kamatfordulókor szeretnénk előtörleszteni a hitelünkbe utólagos CSOK igénylésével, mivel azóta további két gyermekünk született. Ekkor kétszer 400 ezer, vagyis összesen 800 ezer forint jár nekünk, amit a lakáshitelünk előtörlesztésére fordítva csökkenthetjük a kölcsön futamidejét vagy törlesztőrészletét.

Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor a havi fizetendőnk 63 ezer forintra eshet, ami 10 százalékos csökkenésnek felel meg.

Címkék:
hitel, otthon, lakáshitel, hitelnet,