Parlagfű van a szomszédod kertjében? Itt jelentheted fel, névtelenül

Pénzcentrum2015. július 27. 15:02

Vészesen közeledik a parlagfűszezon, de civil összefogással még van esély arra, hogy megóvjuk magunkat az allergiától.

Civil összefogással megóvhatjuk magunkat, családtagjainkat, allergiás és asztmás embertársainkat a parlagfűpollen súlyos egészségügyi hatásaitól

- hívja fel a figyelmet közleményében a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME).

A PME a parlagfűpollen csökkentése érdekében internetes bejelentőlapot működtet, és a bejelentéseket a saját nevében továbbítja az illetékes hatóságoknak. A bejelentések a Nébih weboldalára is küldhetők.

Az Egyesület hozzáteszi, hogy a parlagfűpollen több mint 90 százaléka fertőzött mezőgazdasági területekről (elsősorban napraforgóföldekről, gabonatarlókról, 1-2 éve parlagon hagyott földekről) származik, ezért leginkább ezeket kell figyelni. Erre vidéki autós utazások, kirándulások során is van lehetőség. Minthogy a parlagfű pollenjét a szél sok kilométerre elviszi, nem elég csak a lakóhelyünk környékét figyelni.

Augusztus közepétől megindul a parlagfű tömeges virágzása, és akkor már senkinek nem tanácsos a fertőzött területek közelébe menni, mert az allergia bárkiben kialakulhat.

Az elmúlt években a parlagfűpollen koncentrációja augusztusban és szeptemberben szinte az egész országban 10-20-30-szorosan meghaladta az egészségügyileg még tolerálható értéket, és veszélyes riasztási szinteket ért el. Ennek oka az, hogy a földhivatalok nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást a parlagfűfertőzések földerítésére.

Címkék:
otthon, allergia, parlagfű,