Szúnyogirtás házilag, fillérekből: ezek tényleg működnek

Pénzcentrum2015. július 24. 16:01

Folyamatosan irtják a szúnyogot a nyáron - központilag és önkormányzatonként is. Ha azonban mégis úgy érezzük, hogy sok a vérszívó eténként, magunk is tehetünk ellene: a Pénzcentrum most szuperolcsó szúnyogirtós tippeket mutat.

A napokban megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környékén is. Az idei szúnyogirtás negyedik hetében országszerte 47 ezer hektáron légi kémiai, 33 ezer hektáron földi kémiai, ezer hektáron pedig biológiai kezelést végeznek. A kiemelt turisztikai jelentőségű nagy tavak, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat már a múlt héten elvégezték. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Házi praktikák: így védekezz a szúnyogok ellen!

A nyári szezon alatt sokan szenvednek a szúnyogoktól; van, akinek a bőre kifejezetten érzékeny a csípésekre. Természetesen a különböző drogériák, háztartási boltok polcai ilyenkor megtelnek a megelőzésre szánt megoldásokkal. Azon túl, hogy ezen szerek többnyire igen károsak környezetünkre még drágák is. Egy bőrre fújható szúnyogriasztó spray akár 1-2 ezer forint is lehet, míg egy néhány este alatt elfüstölő szúnyogriasztó "fáklya" is legalább 600-1000 forintba kerül. Szintén nem olcsó mulatság egy elektromos riasztó sem, a csípések okozta irritáció enyhítésére szánt kenőcsök pedig további ezresekbe fájnak. Akad azonban néhány házi praktika, mely legalább annyira hatásos, mint egy bolti termék. Árban azonban veri bármelyik márkázott megoldást.

A Pénzcentrum természetes és olcsó tippjei a szúnyogok ellen

  • Kertes házban laksz? Mivel a szúnyogok szeretik az árnyékos, nyirkos búvóhelyeket, ezért érdemes megritkítani a bokrokat, minél rövidebbre vágni a füvet.
  • Lakásunkat, házunkat leginkább úgy védhetjük meg a betolakodóktól, ha a nyílászárók környékére olyan illatanyagot kibocsájtó növényt telepítünk, amelyet a szúnyogok irtóznak. Ilyen többek között a levendula, a citromfű, a menta, a muskátli, a kakassarkantyú, vagy éppen az eukaliptusz is.
  • Szúnyogriasztó spray házilag! Hasonlóan a ház köré ültetett növények esetében itt is a leghatásosabb megoldás a szúnyogokat taszító illatok alkalmazása. A különböző illóolajok - citronella, levendula, eukaliptusz, babér, borsmenta vagy teafa - tökéletesen hozzák a bolti készítmények szintjét (a méregdrága termékekben is többnyire ezek az alkotóelemek vannak). Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használjuk hígítatlanul a bőrön. A recept egyébként egyszerű: 1-2dl desztillált vízbe csepegtessünk 25-30 csepp illóolajat (akár két illatot is lehet használni), rázzuk össze, majd ezt az elegyet permetezzük a bőrünkre.
  • Készíts Te is szúnyogcsapdát! Ehhez szükséged lesz egy 1,5-2 literes műanyag palackra, vízre, cukorra és mézre (egy másik recept szerint kevés élesztőre a széndioxid termelődés miatt). Vágd le a palack tetejét, tölcsért képezve fordítsd az aljába, rögzítsd, majd töltsd fel a hozzávalókkal. Az így elkészült szerkezet vonzza a szúnyogokat (és a legyeket is); befelé könnyen betalálnak, kifelé viszont már nincs esélyük. Íme egy videó a csapda elkészítéséről:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha már megcsíptek...

Hiába a legjobb természetes, vagy vegyszeres védekezés, időről időre mindenkit céltáblaként használnak a szúnyogok. Míg a felnőttek könnyebben elviselik, a gyerekek esetében muszáj tennünk valamit, ha nem akarjuk, hogy véresre kaparják a csípéseket. Persze itt is alapvetés, hogy a bolti termékek jóval többe kerülnek, mint a háztartásban is megtalálható megoldások. Több házi praktika is létezik erre az esetre, de talán a legismertebb közülük a szódabikarbónából és vízből kikevert paszta, melyet a csípésre kell kenni. Sokan kevés ecettel, alkohollal vagy levendulaolajjal kenik be a csípéseket, de akad, aki egy darab celluxot ragaszt a bőrre (így elvileg a viszketés is elmúlik és a gyerek elkaparni sem tudja).

Címkék:
otthon, szúnyog, háztartás, szúnyogirtás,